تلگرامم بالا نمیاد، باید حتما یکی از کانال های خبری رو چک کنم. چاره ای ندارم باید از فیلترشکن استفاده کنم…. اما
آیا استفاده از فیلترشکن جرم است؟
برای پاسخ به سوال که آیا استفاده از فیلترشکن جرم است یا خیر ، باید ابتدا در مورد دلیل استفاده از فیلتر شکن در برخی کشورها از جمله ایران صحبت کنیم.
وقتی بر اساس مقررات دسترسی در استفاده از برخی سایت ها و از برنامه ها ممنوعیت اعمال شود، کاربران برای دسترسی به محتوای ممنوع شده از فیلتر شکن استفاده می کنند.
تلگرام از جمله برنامه هایی ست که بر اساس صلاحدید مقامات استفاده از آن در کشور با استفاده از فیلترشکن امکان پذیر می باشد.
اما سوال اینجاست که وقتی بسیاری از افراد در حال استفاده از فیلترشکن ها هستند میتوانیم بگوییم جرمی اتفاق نیفتاده و در واقع میتوان این پرسش را مطرح نمود که آیا استفاده از فیلترشکن جرم است؟ آیا استفاده من به عنوان یک کاربر از فیلتر شکن منعی ندارد؟
تا کنون هیچگونه جرمانگاری برای استفاده کاربران از فیلترشکن مطرح نشده است، در نتیجه نمی توان گفت که کاربران در استفاده از فیلتر شکن ، مرتکب جرم شده اند.
فیلترشکن چیست؟
فیلترشکن را وسیله ای برای دورزدن سانسور اینترنت یا VPN (شبکه خصوصی مجازی) میگویند. بر این مبنا مجموعهای از روشها و نرمافزارها در فیلترشکن بکار می رود که به کاربران امکان میدهد از محدودیتها و سانسور اینترنت عبور کنند.
با وجود کارکرد فیلترشکن ها آیا می توان گفت استفاده از فیلترشکن جرم است؟ در ادامه مقاله در این باره بیشتر صحبت خواهیم کرد. اما قبل از آن در مورد کاربردهای فیلترشکن ها بحث مان را ادامه می دهیم.
وقتی در مورد کاربرد فیترشکن ها وارد بحث شویم ممکن است در ذهن شما بلافاصله چنین تداعی شود که استفاده از فیلترشکن جرم است. اما بهتر است عجول نباشید و در ادامه ما را همراهی کند.
فیلترشکن چگونه عمل میکند؟
وقتی از فیلترشکن استفاده میکنید در حقیقت یک تونل امن بین دستگاه شما و یک سرور در کشور دیگ/ر برقرار میشود. این امر، ترافیک اینترنت شما را رمزگذاری میکند. با این کار، آدرس IP واقعی شما پنهان میشود. لذا به نظر میرسد که از کشور دیگری به اینترنت متصل شده اید. با انجام این کار این امکان به شما داده میشود تا به وبسایتهایی که در کشور شما مسدود شدهاند دسترسی پیدا کنید. همچنین از حریم خصوصی خود در هنگام مرور اینترنت محافظت نمایید.
آیا با وجود کارکردهای مفیدی که فیلترشکن ها دارند میتوان مدعی شد اسفاده از فیلترشکن جرم است؟ ما میخواهیم در ادامه در مورد کاربردهای فیلترشکن و مجرمانه بودن یت نبودن آن بحث کنیم ودر نهایت نتیجه بگیریم که استفاده از فیلترشکن جرم است یا خیر؟ پس بحث خود را با کاربردهای فیلترشکن ها پیگیری میکنیم.
فیلترشکن ها چه کاربردهایی دارند؟
دور زدن فیلترینگ:
به شما اجازه دور زدن فیلترینگ را میدهند. از فیلترشکن ها میتوان برای دسترسی به وبسایتها و سرویسهایی که توسط دولتها یا سازمانهای دیگر مسدود شدهاند، استفاده نمود.
استفاده از فیلترشکن
(قانونی یا غیر قانونی)
محافظت از حریم خصوصی:
فیلترشکن ها با رمزگذاری ترافیک اینترنت شما، از حریم خصوصی شما در برابر جاسوسی و هکرها محافظت میکنند.
امنیت بیشتر در شبکههای عمومی:
فیلترشکن ها هنگام استفاده از شبکههای Wi-Fi عمومی، از اطلاعات شما در برابر هکرها محافظت میکنند.
دسترسی به محتوای جغرافیایی محدود:
فیلترشکن ها به شما امکان میدهند به محتوای جغرافیایی محدود، مانند سرویسهای پخش جریانی و وبسایتهای خبری، که در کشور شما در دسترس نیستند، دسترسی پیدا کنید.
انواع فیلترشکن:
- VPN های رایگان: این VPN ها معمولاً سرعت و پهنای باند محدودی دارند و ممکن است قابل اعتماد نباشند.
- VPN های پولی: این VPN ها معمولاً سرعت و پهنای باند بیشتری دارند و قابل اعتمادتر هستند.
- VPN های تور: این VPN ها از طریق شبکه Tor کار میکنند که یک شبکه غیرمتمرکز و ناشناس است.
انتشار فیلترشکن و آموزش عبور از فیلترینگ
در پاسخ به این سوال که آیا استفاده از فیلترشکن جرم است تا اینجا متوجه شدیم در قانون چنین عنوان مجرمانه ای وجود ندارد. از اینرو بسیاری از افرد در حال استفاد از فیلترشکن هستند و کسی هم به جرم استفاده از فبلترشکن دستگیر نشده است.
استفاده کاربران از فیلترشکن، مصداق دسترسی غیر مجاز موضوع ماده ۷۲۹ قانون مجازات اسلامی تعزیرات نمی باشد و در حال حاضر برای استفاده از فیلتر شکن جرم انگاری نشده است. انتشار فیلترشکن در فضای مجازی مشمول عنوان مجرمانه موضوع بند الف ماده ۷۴۳ می شود، یعنی هرکس از طریق سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده مرتکب اعمال زیر شود، به مجازات:
الف) چنانچه به منظور دستیابی افراد به محتویات مستهجن، آنها را تحریک، ترغیب، تهدید یا تطمیع کند یا فریب دهد یا شیوه دستیابی به آنها را تسهیل نموده یا آموزش دهد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
ارتکاب این اعمال در خصوص محتویات مبتذل موجب جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال است.
با وجود این مواد قانونی ولی هنوز در مورد اینکه استفاده از فیلترشکن جرم است قانونگذار سکوت کرده است. لدا عنوان مجرمانه ای در این باره نداریم.
آیا باید مراقب امنیت فیلترشکن خود باشم؟
فیلتر شکن به شما این امکان را می دهد که به محتوای سایت یا اپلیکیشن های مسدود شده، دسترسی پیدا کنید و تا به الان از نظر قوانین مقرر در کشورمان استفاده از آن جرم نمی باشد و فرد عامل هم مجرم محسوب نمی شود.
اما آیا تا به حال به ناامنی فیلتر شکن خود فکر کرده اید، به این که ممکن است اطلاعات حساس تان افشا شود؟
در صورت دانلود فیلتر شکنی که فاقد ایمنی ست ممکن است در معرض کلاهبرداری و افشای اطلاعاتتان قرار بگیرد.
سخن پایانی/
در پاسخ به سوال آیا استفاده از فیلترشکن جرم است دانستیم تا کنون در قانون جرایم رایانهای، جرم انگاری دقیقی در مورد بکارگیری فیلتر شکن مطرح نشده است.
- اگر بخاطر انتشار و آموزش عبور از فیلترینگ مجرم هستید
- یا استفاده از فیلترشکن ناامن شما را دچار دردسر کرده است
توصیه می کنیم در صورت مواجه با هریک از موارد فوق، با مشاور خبره در این زمینه در ارتباط باشید. وکیل طباطبایی دارای دانش و تجربه زیادی در زمینه حل و فصل این گونه مسائل و مشکلات می باشد. بهتر است حل مشکل و پیروزی پرونده خود را به وی بسپارید.