آموزش سایبریآموزش و پیشگیری

ثبت دامنه چگونه است؟

ثبت دامنه چگونه انجام میگیرد؟

نقطۀ آغاز کار تمامی کسب‌و‌کارهای آنلاین موفق ایجاد یک وب‌سایت بوده است. اگر شما هم می‌خواهید کسب‌وکار آنلاین خود را شروع کنید و نیاز به یک وب‌سایت دارید باید ابتدا نیاز به ثبت دامنه دارید. در این مقاله قصد داریم به بررسی مفهوم دامنه و چگونگی ثبت نام دامنه بپردازیم.

دامنه (Domain) چیست؟ دامنه همان معرف شما در فضای مجازی است. در اینترنت شما با نام دامنۀ خودتان شناخته می‌شوید و اگر کسی بخواهد سایتتان را پیدا کند باید نام دامنه‌ای را که انتخاب کرده‌اید، بداند. یادتان باشد که هر چه نام دامنه‌ ساده‌تر باشد افراد بیشتری به سایت شما سر می‌زنند و بیشتر در ذهن مخاطبانتان می‌مانید.

مطلب مفید | مشاوره حقوقی

پارک دامنه چیست؟

پیش از اینکه بخواهید با ثبت دامنه آشنا شوید خوب است با برخی مفاهیم آشنا شوید. پارک دامنه (Park Domain) چیست؟ اگر یک سایت با چند دامنه نمایش داده شود به آن پارک دامنه گفته می‌شود.در واقع گاهی ممکن است کاربران نام سایت شما را بدانند اما پسوندش را فراموش کنند.

در این حالت حتی اگر پسوند اشتباهی بنویسند باز هم به سایت شما هدایت خواهند شد. به طور مثال شما سایتی با یک دامنه و با پسوند com ثبت می‌کنید. در ضمن همان دامنه را با پسوند net هم به ثبت می‌رسانید. به این ترتیب کاربر در انتهای آدرس سایت چه پسوند com را بنویسد چه پسوند net، سایت شما برایش بازخواهد شد.

نحوه ثبت دامنه

زیر دامنه

در هنگام ثبت دامنه، دانستن اطلاعات مختصر در مورد زیردامنه (SubDomain) هم مهم است. زیردامنه مرتبط با سایت اصلی است اما عملکرد مجزای خود را دارد. وقتی اقدام به ثبت دامنه می‌کنید می‌توانید زیر دامنه‌های زیادی برای آن تعریف کنید. زیردامنه نامی است که پیش از دامنه در آدرس سایت نوشته می‌شود و با یک نقطه از دامنه جدا می‌شود.

نکات مهم در ثبت دامنه

در زمان ثبت دامنه ابتدا سعی کنید نام دامنه خوب پیدا کنید. یعنی نام سایت را چیزی بگذارید که با مؤسسه‌ای که دارید، محصولی که می‌فروشید یا هدفی که از ساخت وب‌سایت دارید متناسب باشد. توجه داشته باشید که نام دامنه خوانا باشد و تا حد امکان از حروف اختصاری بپرهیزید. این که آدرس دامنه معنادار باشد باعث می‌شود بیشتر در ذهن مخاطب بماند.

انواع پسوند دامنه

پسوند دامنه هم انواع مختلفی دارد. پسوندهایی که بیشتر شنیده شده‌اند Com، ir و Net هستند. این که از کدام پسوند استفاده شود بستگی به شرایط دامنه دارد. پسوند Com بیشتر برای دامنه‌های تجاری استفاده می‌شود. سازمان‌های دولتی عموماً از پسوند Gov استفاده می‌کنند و مؤسسات آموزشی معمولاً Edu را به کار می‌برند.

از طرفی هر کشوری پسوند مخصوص خود را دارد. پسوند ir مخصوص کشور ایران است و کسانی که می‌خواهند پسوند ir را برای دامنۀ خود انتخاب کنند باید مطابق ضوابط و شرایط آن عمل کنند.

ثبت دامنه چیست؟

مقررات ثبت دامنه آی‌ آر ir:

برای ثبت دامنه آی‌آر می توانید به سایت ایرنیک(IRNIC) – مرکز ثبت دامنه‌های مرتبه‌اول کشوری نقطه-آی‌آر (‎.ir) و نقطه-ایران (.ایران) مراجعه کنید. متقاضیان ثبت دامنه می‌توانند کلیۀ اشخاص حقیقی و حقوقی باشند که اعطای امتیاز دامنه آی آر به آن‌ها مغایر قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران نباشد.

برای ثبت دامنه نیاز است متقاضی با پر کردن فرم درخواست شناسه، شناسۀ ثبت (nic handle) دریافت کند. چنانچه هر یک از رابط‌های اداری، فنی یا مالی غیر از متقاضی باشد، برای وی نیز باید یک شناسه ثبت گرفت.


گام بعدی ثبت دامنه است. متقاضی باید فرم مخصوص درخواست ثبت نام دامنه را پر کند و به صورت الکترونیکی آن را تسلیم کند. ارائۀ فرم پر شده به منزلۀ پذیرش کلیه شرایط ثبت دامنه تحت آی آر است. متقاضی باید در این فرم اطلاعاتی مانند نشانی قانونی کامل دارندۀ امتیاز دامنه، تلفن، مشخصات کارگزار دامنه و شناسه‌های ثبت ذیربط را ارائه کند.

محدودیت های ثبت دامنه

محدودیت‌هایی که برای نام دامنه وجود دارند به این صورت است که نام دامنه باید فقط از حروف لاتین، ارقام لاتین و تیره منها (-) تشکیل شود. تیره منها نمی‌تواند در ابتدا یا انتهای نام دامنه قرار بگیرد. طول دامنه باید حداقل سه نویسه و حداکثر ۶۳ نویسه باشد.
برخی اسامی واحدهای اداری کشور منحصراً در اختیار واحدهای ذیربط است و نمی‌توان آن‌ها را به عنوان دامنه ثبت کرد. نام کشور (به هر صورت)، نام استان‌ها، فرمانداری، شهرستان‌ها و شهرها از جملۀ این اسامی است.

ثبت اسامی آثار طبیعی، آثار تاریخی، فرهنگی و ملی، اسامی مذهبی و اسامی مشاهیر در اختیار واحدهای ذیربط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است مگر آنکه آن وزارتخانه مجوز کتبی برای غیر صادر کند.
ثبت برخی دامنه‌ها‌ به طور کلی ممنوع است. دامنه‌های ممنوع عبارتند از: کلمات خلاف عفت عمومی یا کلمات دیگری که حاکی از فعالیت معارض با قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران باشند. همچنین ثبت تعدادی از واژه‌های عمومی مربوط به اینترنت مجاز نیست.چگونه یک دامنه ثبت کنیم؟

پس از آنکه پسوند دامنۀ خود را با توجه به شرایط و موقعیت وب‌سایتتان انتخاب کردید وقت آن است که دامنه را ثبت کنید. در این مرحله می‌بایست به وب‌سایتی بروید که خدمات هاستینگ ارائه می‌کند. از این نوع وب‌سایت‌ها زیاد است و انتخاب آن با شماست. به طور مثال می‌توانید وارد سایت ایران سرور شوید و در آنجا با بررسی دامنۀ مدنظرتان از تکراری نبودنش مطمئن شوید.

سپس درخواست خود را ثبت کنید و مبلغی را که در سایت به عنوان هزینه آمده است، پرداخت کنید. مدت زمان دامنۀ خود را هم در همین مرحله می‌بایست مشخص کنید. این مدت زمان می‌تواند از یک سال تا ده سال باشد. گام بعدی این است که منتظر نظر کارشناسان باشید که دامنۀ درخواستی خریداری شده را بررسی کنند و دامنه را به شما تحویل دهند.

نکته آخر

جالب است بانید که تا سال 2009، کاراکترهایی که برای ثبت نام دامنه استفاده می شدند فقط به زبان انگلیسی یا الفبای لاتین بودند. این کاراکترها مطابق با کد استاندارد آمریکا برای تبادل اطلاعات (ASCII)  بودند؛ اما پس از سال 2009، ICAN (سازمانی غیرانتفاعی که تحت نظارت وزارت بازرگانی ایالات متحده است) اجازۀ معرفی نام‌های دامنه به زبان‌های مختلف را صادر کرد.

در هنگام وقوع جرایم سایبری یکی از مهمترین اصول در تحقیقات اینترنتی شناخت نام صاحبان دامنه و شرکت ثبت کننده نام دامنه است. در صورت وقوع جرایم رایانه‌ای از اطلاعاتی که در حین ثبت دامنه درج شده برای شناسایی مجرمین استفاده می‌شود. از این رو است که ثبت دامنه در همه جای دنیا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و شرایط و ضوابط خاص خودش را دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *