آشنایی با ایمن ترین پیام رسان ها
برنامههای پیامرسان روشی آسان، برای برقراری ارتباط با دوستان، خانواده و همکاران را ارائه میدهند. ولی هنگام استفاده از آنها، آگاهی از حریم خصوصی و امنیت آنلاین ضروری می باشد.
مهم ترین نگرانی امنیتی در رابطه با برنامه پیامرسان این است که اشخاص ثالث، شرکتهایی که در پشت پرده برنامهها قرار دارند یا حتی دولتهایی که دادههای شهروندان خود را جمعآوری میکنند تا چه حد میتوانند پیامهای خصوصی را بخوانند.
هنگام ارزیابی امنیت برنامه پیام رسان، وجود مجموعه ای از ملاحظات کلیدی لازم می باشد. به عبارت دیگر باید ایمن ترین پیام رسان را پیدا کرد. همچنین بدنبال پیام رسان امن برای تبادل پیام بود. و مهمتر از همه دانست که یک پیام رسان امن چه ویژگی هایی دارد. بنابراین ویژگی پیام رسان امن نیز میتواند حایز اهمیت باشد.
ویژگی ایمن ترین پیام رسان و پیام رسان امن
رمزگذاری سرتاسری در پیام رسان امن
آیا برنامه مورد نظر دارای رمزگذاری سرتاسری (E2E) می باشد؟ در رمزگذاری سرتاسری فقط شما و شخصی که با او صحبت میکنید، میتوانید محتوای پیامهای خود را بخوانید.
کد متن باز در پیام رسان ایمن
آیا برنامه مورد نظر از کد متن باز استفاده می کند؟ کد متن باز به این معناست که برنامه برای پاسخگویی و بررسی خارجی توسط کارشناسان باز می باشد. در نتیجه هر گونه ضعف یا آسیب پذیری در کد سریع تر رفع می شود.
پیام های ناپدید شونده
با توجه به تنظیمات انتخابی شما، پیامهای ناپدید شونده، پس از مدت زمان معینی ناپدید میشوند.
استفاده از اطلاعات
با این که بسیاری از برنامههای پیامرسان ایمن از رمزگذاری سرتاسری استفاده میکنند، اما همچنان میتوانند اطلاعاتی را درباره شما جمعآوری کنند که به آنها فراداده گفته میشود. فراداده شامل اطلاعاتی مانند اینکه با چه کسی صحبت می کنید، چه مدت، در چه دستگاهی، آدرس IP و شماره تلفن تان می باشد.
ایمن ترین پیام رسان کدام برنامه ها هستند؟
در حال حاضر برنامه های پیام رسان زیادی در دسترس ما هستند. اما تعدادی از آنها نسبت به بقیه برنامه ها ایمن تر می باشند. در اینجا به بررسی برخی از محبوبترین برنامه ها می پردازیم تا مشخص شود که کدام برنامه پیامرسان، اطلاعات شما را ایمن نگه میدارد و کدامیک دارای امنیت ضعیفی می باشد.
(توجه: لیست زیر به ترتیب اولویت نمی باشد.)
سیگنال (Signal) چیست؟
این برنامه یک سرویس پیام رسان رمزگذاری شده ی چند بستری می باشد که به تماس صوتی رمزگذاری شده سرتاسری و ارسال پیامک رمزگذاری شده، اختصاص داده شده است. به طور کلی یکی از امن ترین برنامه های پیام رسان در بازار محسوب می شود.
برنامه پیامرسان سیگنال رایگان می باشد و در هر دو سیستم عامل اندروید و iOS در دسترس قرار دارد. همچنین یک نسخه دسکتاپ برای ویندوز، مک و لینوکس وجود دارد. جهت عضویت به این برنامه تنها به یک شماره تلفن نیاز دارید.
تجربه کاربری این برنامه، مشابه سایر برنامه های چت محبوب مانند: WhatsApp و Facebook Messenger می باشد. از ویژگی های این برنامه می توان به پیام رسانی یک به یک، پیغام های گروهی، استیکرها، عکس ها، انتقال فایل، تماس صوتی و تصویری اشاره کرد.
سیگنال از سال 2013 وجود داشته است اما در سال های 2020 و 2021 به شدت در بین کاربران محبوبیت پیدا کرد.
سیگنال تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- این برنامه متعلق به یک شرکت فناوری بزرگ نمی باشد. در واقع یک پروژه متن باز می باشد که توسط کمک های مالی و مبالغ اهدایی پشتیبانی می شود. یعنی هیچ گونه تبلیغات، شرکت پشتیبان یا ردیابی مخفی وجود ندارد.
- مکالمات در سیگنال به صورت سرتاسری رمزگذاری شده است. یعنی فقط افراد حاضر در مکالمه می توانند آنها را ببینند و هیچ کس دیگری (حتی صاحبان سیگنال) قادر به دیدن نمی باشند.
- سایر برنامههای پیامرسان، رمزگذاری سرتاسری را به عنوان یک آپشن ارائه میکنند، اما در سیگنال، رمزگذاری بصورت پیشفرض می باشد.
- سیگنال پیام های ناپدید شونده را ارائه می دهد. یعنی پیام ها به طور خودکار پس از مدت زمان تعیین شده، حذف می شوند.
- سیگنال اطلاعات زیادی درباره ی کاربران خود جمع آوری نمی کند. همه چیز در برنامه پیامرسان سیگنال، از جمله پیامها، تصاویر و فایلها، به صورت محلی در تلفن شما ذخیره میشود.
- سایر برنامهها از پروتکل پیامرسان سیگنال جهت امنترین حالتهای خود استفاده میکنند، مانند: WhatsApp و Wire.
تلگرام (Telegram) چیست؟
این برنامه که توسط کارآفرین روسی بنام پاول دوروف تاسیس شد، یک سرویس پیام رسان چند بستری ست که برای اولین بار در سال 2013 بر روی iOS و اندروید عرضه شد. عملکرد اصلی تلگرام مانند اکثر برنامه های پیام رسان دیگر می باشد: شما می توانید به سایر کاربران تلگرام پیام دهید، مکالمات گروهی برقرار کنید، با مخاطبین خود تماس بگیرید و فایل ها و برچسب ها را ارسال کنید.
تلگرام تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- تلگرام هم از رمزگذاری سرتاسری استفاده می کند. رمزگذاری تلگرام موجب میشود تا هر کسی که خارج از یک مکالمه دو طرفه قرار دارد مانند: یک شرکت، دولت، هکرها یا اشخاص دیگر، قادر به مشاهده آنچه ارسال شده، نباشند.
- تلگرام تنها در تماس ها و قابلیت «چت مخفی» خود از این رمزگذاری استفاده می کند و در چت های معمولی از این رمزگذاری پشتیبانی نمی کند. آنها فقط از سوی مشتری به سرور رمزگذاری شده اند. در مقابل، واتساپ که گاهی اوقات نشان دهنده ی ایمنی کمتری ست، از سال ۲۰۱۶ از رمزگذاری سرتاسری در پیامها، تماسها و تماسهای ویدیویی خود استفاده میکند.
- دلیل این امر افزایش استفاده تلگرام از فضای ابری می باشد. در اصل، تمام پیام ها و عکس های شما را در یک سرور امن ذخیره می کند. یعنی میتوانید از طریق هر دستگاه متصل به آنها دسترسی داشته باشید. درنتیجه تلگرام نسبت به سایر برنامههای چت مانند: واتساپ محبوب تر می شود.
- فروش اطلاعات شما هسته اصلی مدل کسب و کار تلگرام نمی باشد که امتیاز مثبتی برای امنیت تلگرام محسوب می شود.
- گزینه ای برای ناپدید شدن پیام ها، فایل ها، عکس ها و ویدیوها در مدت زمان معینی پس از ارسال و دریافت آنها وجود دارد. پس از دریافت پیام، مدت زمان مشخصی در چت باقی میماند و میتوانید این مدت زمانی را بین یک ثانیه تا یک هفته انتخاب کنید و بعد از سپری شدن این مدت ناپدید شوند.
رقابت ها در تلگرام
- تلگرام هکرها را به چالش کشید تا به پیامهای رمزگذاری شده نفوذ کنند و رمزگشایی کنند و هر کسی که بتواند این کار را انجام دهد، ۳۰۰ هزار دلار جایزه دریافت می کند. این رقابت بدون برنده به پایان رسید، اما تلگرام یک برنامه پاداش باگ هم دارد که همچنان باز می باشد و محققان امنیتی را تشویق میکند تا هرگونه مشکل ایمنی را در برنامه یا پروتکل تلگرام ارائه دهند. ارائه هایی که منجر به تغییر در تلگرام شوند، میتوانند جایزههایی از 500 تا 100000 دلار دریافت کنند. رقابت ها و برنامههایی از این قبیل، به یافتن و رفع آسیبپذیریهای احتمالی کمک میکند.
- پس از اینکه حساب شما برای مدت معینی غیرفعال شد (زمان پیش فرض شش ماه میباشد)، حساب شما به طور خودکار از بین می رود و پیام ها و رسانه های شما به طور کامل پاک می شود.
وایر (Wire) چیست؟
این برنامه که در سال 2014 راه اندازی شد، خود را به عنوان یک برنامه پیام رسان ایمن معرفی کرد. شرکت پشتیبان وایر در سوئیس مستقر می باشد، این شرکت یکی از بهترین سیستم های قانونی در جهان برای هر نوع سرویس آنلاین امن یا برنامه چت امن محسوب می شود. وایر را می توان بر روی اندروید، iOS، macOS، ویندوز و مرورگرهای محبوب استفاده کرد.
وایر تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- این برنامه هم رمزگذاری سرتاسری را ارائه می دهد. رمزگذاری وایر در پس زمینه کار می کند و نیازی به فعال سازی ندارد چون همیشه در حالت روشن قرار دارد.
- این برنامه تجزیه و تحلیل یا استفاده از اطلاعات را به اشخاص ثالث نمی فروشد.
- مانند سیگنال، وایر هم متن باز می باشد یعنی کد منبع آن جهت بازرسی، رسیدگی و بهبود در دسترس کاربران قرار می گیرد، (در این مورد، از طریق GitHub انجام میگیرد.)
- کارشناسان خارجی وایر را به صورت عمومی ممیزی کرده اند، بنابراین اگر زمان یا تخصص برای مشاهده کد منبع آنها ندارید، می توانید یافته های منتشر شده را به صورت آنلاین مطالعه کنید.
- برای ثبت نام فقط به یک آدرس ایمیل نیاز دارید.
- این برنامه کاملاً مطابق با GDPR یا مقررات محافظت از اطلاعات عمومی می باشد.
واتس اپ (WhatsApp) چیست؟
واتس اپ با حدود 1.5 بیلیون کاربر در سراسر جهان نیازی به معرفی ندارد. این برنامه، یکی از اولین برنامه های چت بود که رمزگذاری سرتاسری را برای برقراری ارتباط امن تر فعال کرد. واتس اپ متعلق به فیس بوک می باشد، شرکتی که سوالاتی در مورد اعتبارنامه حریم خصوصی این برنامه بوجود می آورد.
واتس اپ تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- رمزگذاری واتس اپ ایجاد شده است و زمانی که رمزگذاری سرتاسری در یک چت خاص اعمال نشود، به کاربران به صراحت هشدار داده می شود.
- واتساپ پیامها را بر روی سرورهای خود ذخیره نمیکند، بنابراین اگر مجرمان سایبری به این پلتفرم نفوذ کنند، نمیتوانند هیچ یک از پیامها را رمزگشایی کنند.
- علاوه بر این، واتس اپ کلیدی برای دیدن پیام های رمزگذاری شده ندارد. بهطور پیشفرض، واتساپ پیامها را بهگونهای ذخیره میکند که امکان بک آپگیری از آنها در فضای ابری توسط iOS یا اندروید فراهم شود.
- این پیام رسان تأیید هویت دو مرحله ای را ارائه می دهد که به شما امکان می دهد تا با تنظیم یک پین مورد نیاز برای تأیید شماره تلفن خود در هر دستگاه، امنیت بیشتری را به حساب خود اضافه کنید.
- این برنامه متعلق به فیس بوک است که گاهی اوقات به عنوان یک نقص حریم خصوصی در نظر گرفته می شود. واتس اپ اطلاعات را از سایر شرکت های فیس بوک دریافت می کند و با آنها به اشتراک می گذارد. یعنی اطلاعات با تبلیغ کنندگانی به اشتراک گذاشته می شود که از آنها برای هدف قرار دادن مشتریان استفاده می کنند.
تریما (Threema) چیست؟
این برنامه، یک برنامه پیام رسان رمزگذاری شده سرتاسری می باشد. بر خلاف بسیاری دیگر از برنامه ها، تریما برای باز کردن یک حساب کاربری نیازی به وارد کردن آدرس ایمیل یا شماره تلفن ندارد که سطح بالای ناشناس بودن را برای کاربران فراهم می کند. ویژگیهای این برنامه عبارت است از پیامهای متنی و صوتی، تماسهای صوتی و تصویری، گروهها و لیستهای توزیع. تریما برنامه ی رایگانی نمی باشد و کاربران هزینه آن را پرداخت می کنند. شرکت سازنده تریما در سوئیس مستقر می باشد.
تریما تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- تریما دارای محدودیت در فراداده می باشد. جهت اطمینان از اینکه هیچ اطمینان مورد سوء استفاده قرار نمی گیرد، سرورهای تریما یک پیام را پس از تحویل به گیرنده به طور دائم حذف می کنند.
- اطلاعاتی که معمولاً بر روی یک سرور کنترل می شوند، به صورت محلی در دستگاه کاربر مدیریت می شوند، یعنی هر مکالمه ای در برابر استراق سمع محافظت می شود.
- در نتیجه، هیچ بازگشتی به اتصالات رمزگشایی وجود ندارد، بنابراین هیچ کس دیگری به جز گیرنده مورد نظر نمی تواند پیام تریما را بخواند.
- تریما متن باز می باشد، درنتیجه کاربران می توانند به طور مستقل میزان رمزگذاری را بررسی و تأیید کنند.
- این برنامه از احراز هویت دو مرحله ای پشتیبانی نمی کند.
ویکر می (Wickr Me) چیست؟
ویکر در سال 2012 توسط گروهی از کارشناسان امنیتی و مدافعان حریم خصوصی تاسیس شد. این برنامه، یکی از تنها برنامه های پیام رسان ایمنی ست که می تواند واقعاً بصورت ناشناس استفاده شود. دارای برنامه های مختلفی است که گروه های کاربری مختلفی را هدف قرار میدهد- ویکر می، Wickr Pro، Wickr RAM و Wickr Enterprise. ویکر می کاربران شخصی را مورد هدف قرار می دهد.
این برنامه هنگام ثبت نام نیازی به آدرس ایمیل یا شماره تلفن ندارد، بدین ترتیب این اطمینان حاصل شود که اطلاعات کاربر جمع آوری نمی شود و برنامه به آن دسترسی ندارد. ویکر می میتواند به غیر از یک برنامه پیام رسان یک ابزار همکاری باشد چون امکان اشتراک گذاری صفحه نمایش، مکان و وضعیت آنلاین را فراهم می کند.
ویکر می تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- این برنامه از رمزگذاری سرتاسری بر روی همه پیامها و فایلها از جمله تصاویر و ویدیوها استفاده میکند. همین امر تضمین می کند که اشخاص ثالث نمی توانند به داده ها هنگام انتقال از یک دستگاه به دستگاه دیگر دسترسی داشته باشند.
- تمام ارتباطات ویکر به صورت محلی در هر دستگاه با یک کلید جدید برای هر پیام جدید رمزگذاری می شود، یعنی فقط کاربران ویکر کلیدهای رمزگشایی محتوای خود را دارند. ویکر علاوه بر رمزگذاری داده ها و مکالمات کاربر، فراداده را از تمام محتوای ارسال شده از طریق شبکه حذف می کند.
- رمزگذاری بهطور پیشفرض روشن می باشد و گزارشهای شفاف سازی در دسترس همه ی افرادی قرار می گیرد که از ویکر استفاده میکنند.
- این برنامه از احراز هویت دو مرحله ای پشتیبانی می کند.
- ویکر آدرس های IP یا سایر فرا داده ها را ثبت نمی کند.
- این برنامه متن باز می باشد و برای پیام های خود امکان ناپدید شدن را فراهم کرده است.
- ویکر قابلیتی را ارائه می دهد که به کاربران امکان می دهد تا متوجه گرفتن اسکرین شات شوند. یعنی اگر شخصی از پیامی که ارسال میکنید، اسکرین شات بگیرد، اعلانی دریافت خواهید کرد.
وایبر (Viber) چیست؟
این پیام رسان یک برنامه نرمافزاری پیامرسانی فوری و انتقال صوت روی اینترنت چند بستری می باشد که توسط شرکت چندملیتی ژاپنی بنام Ratuken اداره میشود. دانلود این اپلیکیشن رایگان می باشد و به کاربران امکان برقراری تماس رایگان، ارسال متن، تصاویر و پیام های ویدئویی به دیگر کاربران وایبر را می دهد. شما می توانید از وایبر برای ایجاد چت گروهی با حداکثر 250 نفر و برقراری تماس گروهی با حداکثر 20 نفر به طور همزمان استفاده کنید.
وایبر تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- در صورتی که کاربران روش اشتراکگذاری صحیح را انتخاب کنند، وایبر چتهای صوتی و تصویری رمزگذاریشده را بر روی دستگاههای تلفن همراه و سیستمعاملهای اصلی دسکتاپ ارائه میدهد.
- وایبر قبلا فقط از ارتباطات یک به یک محافظت می کرد، اما الان چت های گروهی هم از رمزگذاری سرتاسری استفاده می کنند.
- در وایبر، هر چت بر اساس سطح رمزگذاری آن با رنگ های مختلف علامت گذاری می شود:
- سبز یعنی چت رمزگذاری شده و مخاطبی که به آن در ارتباط هستید، قابل اعتماد می باشد.
- خاکستری به این معناست که چت رمزگذاری شده است، اما مخاطب به عنوان یک مخاطب مورد اعتماد علامت گذاری نشده است.
- قرمز به این معناست که در تأیید هویت مخاطب مشکلی وجود دارد.
داست (Dust) چیست؟
این برنامه که قبلا با نام Cyber Dust شناخته میشد، یک برنامه پیامرسان خصوصی است که از رمزگذاری سرتاسری برای برقراری ارتباط امن استفاده میکند. مطابق وب سایت آن، «شما می توانید پیام های خود را از تلفن دیگران پاک کنید. هیچ پیامی به طور دائم در تلفن یا سرور ذخیره نمی شود. پیامها به شدت رمزگذاری شدهاند و برای هیچکس، حتی ما، قابل دسترسی نمی باشند.»
داست تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- شما می توانید پیام های خصوصی به نام “Dusts” را برای مخاطبین خود ارسال کنید. بر اساس تنظیمی که انجام می دهید، پیامها در عرض 24 ساعت یا بلافاصله پس از خواندن از بین می روند.
- همچنین میتوانید «Blasts» را ارسال کنید، Blasts پیامهایی هستند که برای گروهی از افراد ارسال میشوند اما بهصورت خصوصی خوانده میشوند.
- مطابق تنظیمات داست نام کاربری در پیام ها نمایش داده نمیشود و در صورت گرفتن اسکرین شات از داخل برنامه به شما اطلاع رسانی می شود.
- علاوه بر پیام رسانی ایمن، داست دارای ویژگی حفظ حریم خصوصی و ابزار جستجوی مخفیانه برای حفظ حریم خصوصی در هنگام جستجو در وب می باشد.
iMessage چیست؟
یک سرویس پیام رسانی فوری است که توسط اپل توسعه یافته و در سال 2011 راه اندازی شده است. این برنامه به طور انحصاری بر روی پلتفرم های اپل کار می کند: iOS، macOS، iPadOS، و watchOS.
iMessage تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- این برنامه رمزگذاری سرتاسری را به کاربران ارائه می دهد.
- یک مشکل امنیتی بالقوه گزینه بک آپ گیری از iMessage هایتان در iCloud می باشد. پیامهای ذخیرهشده در فضای ابر توسط کلیدهایی که توسط اپل کنترل میشوند، رمزگذاری میشوند، بنابراین اگر iCloud شما هک شود، این پیامها فاش میشوند.
- راه حل این است که از ذخیره پیام های خصوصی در پلتفرم های مبتنی بر وب مانند iCloud جهت بالا بردن اقدامات امنیتی خودداری کنید.
- iMessage به کاربران اجازه میدهد تا مدت زمان نمایش هر عکس، ویدیو یا پیام را قبل از ناپدید شدن آن کنترل کنند. همچنین می توانید انتخاب کنید که بیننده چند بار پیام را ببیند. این ویژگی تنها در iOS 10 و نسخه های جدیدتر در دسترس می باشد.
لاین (Line) چیست؟
این برنامه یک برنامه چت رایگان و امن است که در پی سونامی ژاپن در سال 2011 ایجاد شد. در نتیجه فاجعه، بسیاری از کانالهای ارتباطی عادی از کار افتاده بودند، بدین ترتیب اپلیکیشن لاین توسط شرکت اینترنتی Naver برای کارکنانش به عنوان وسیلهای جهت برقراری ارتباط مبتنی بر اینترنت توسعه داده شد.
شرکت Naver این برنامه را در اواخر همان سال در ژاپن در دسترس عموم قرار دارد که قبل از جلب توجه در سراسر آسیا، محبوبیت فوق العاده ای پیدا کرد.
لاین تا چه اندازه ایمن می باشد؟
- در صورتی که کاربران از این ویژگی استفاده کنند، لاین رمزگذاری سرتاسری را ارائه می دهد که به آن”Letter Sealing” می گویند.
- می توانید با استفاده از شماره تلفن خود یا اطلاعات ورود به سیستم فیس بوک در این برنامه ثبت نام کنید.
حصول اطمینان در استفاده از یک برنامه چت ایمن برای برقراری ارتباط با دیگران، از شما در برابر عوامل مخربی که سعی در سرقت اطلاعات شما دارند، محافظت می کند. برنامههای مختلف ویژگیها و عملکردهای امنیتی متفاوتی دارند، بنابراین انتخاب یکی از آنها به این بستگی دارد که کدام ویژگی برای شما اهمیت بیشتری دارد.
نکاتی در مورد نحوه محافظت از امنیت برنامه پیام رسان
به غیر از امنیت خود برنامه ها، نکاتی برای ایمن ماندن آنلاین هنگام پیام رسانی به دیگران وجود دارد که عبارتند از:
هنگام استفاده از Wi-Fi عمومی احتیاط کنید
Wi-Fi عمومی بسیار کاربردی می باشد اما می تواند مشکلات امنیتی هم ایجاد کند. از آنجایی که شبکه های عمومی معمولا توسط افراد زیادی مورد استفاده قرار می گیرند، می توانند اهداف اصلی هکرها باشند. هکرها به راحتی می توانند اطلاعاتی مانند عکس ها، پیام ها، رمز عبور، نام کاربری و اطلاعات بانکی ارسال شده از طریق وای فای را شناسایی کنند. استفاده از VPN می تواند از شما در برابر هر گونه نقض امنیتی محافظت کند.
از ارسال اطلاعات خصوصی در برنامه های چت یا از طریق پیامک خودداری کنید
از ارائه رمزعبور، اطلاعات کارت اعتباری یا سایر اطلاعات خصوصی از طریق پیامرسان خودداری کنید. مراقب افشای هرگونه اطلاعات شخصی در برابر غریبه ای باشید که از طریق پیام رسان فوری در ارتباط هستید. کلاهبرداران حتی می توانند از اطلاعات ظاهراً ساده مانند: نام کارفرمای علیه شما استفاده شود.
مراقب لینک هایی باشید که بهنگام چت بر روی آنها کلیک می کنید
هرگز بر روی لینک هایی که از طریق پیامرسان فوری از سوی افرادی که نمیشناسید و به آنها مطمئن نیستید و حتی در زندگی واقعی هم آنها را ندیدهاید، کلیک نکنید تا قربانی یک کلاهبرداری فیشینگ نشوید.
از گوشی خود با استفاده از نرم افزار امنیتی محافظت کنید
علاوه بر ایمن کردن دستگاه خود با رمز عبور یا پین، مطمئن شوید که با نرم افزار امنیتی هم محافظت می شوید. به عنوان مثال، Kaspersky Internet Security نرم افزار اندرویدی ست که برنامهها، وبسایتها و فایلهای مشکوک را مسدود میکند و مانع جاسوسافزارها جهت نظارت بر تماسها، متنها و مکان ها می شود.
سخن پایانی
با توجه به پیشرفت روز افزون فناوری و درکنار آن افزایش نقض های امنیتی بهتر است جهت محافظت از اطلاعات خودمان در برابر نقض های امنیتی با مشاوران و وکلای متخصص در این زمینه در ارتباط باشبم. وکیل طباطبایی با تخصص کافی در این زمینه می تواند بهترین راهکارها را در اختیار شما قرار دهد.