جرم تهدید در فضای مجازی و مجازات آن
تهدید کردن یکی از جرایمی است که اهمیت آن بر قانونگذاران پوشیده نیست. با گسترش فضای مجازی و شبکههای اینترنتی امکان ارتکاب جرم در این فضا نیز فراهم شده است. جرم تهدید در فضای مجازی یکی از مهمترین جرایم رایانهای است که در قانون جمهوری اسلامی ایران نیز به آن پرداخته شده است.
بر طبق ماده ۶۹۹ قانون مجازات جمهوری اسلامی اگر فردی به ارعاب و ایجاد ترس در فضای مجازی بپردازد، به شلاق و زندان محکوم میشود. فرقی ندارد تهدید جانی باشد یا مالی، در هر صورت فرد مجرم شناخته میشود و به مجازاتی در حد ۷۴ ضربه شلاق و دو ماه تا دو سال زندان محکوم میگردد.
اما اگر تهدید عملی نشود چه؟ آیا امکان شکایت از تهدیداتی که عملی نمیشوند وجود دارد؟
تهدید کردن در فضای مجازی حتی اگر اجرایی نشود نیز جرم محسوب میشود و فرد تهدیدشده با در دست داشتن مدارک لازم میتواند به مراجع قانونی مراجعه و شکایت کند.
جرم تهدید در فضای مجازی را بیشتر بشناسیم
فضای مجازی و اینترنت، تهدید به معنای ایجاد ترس و واهمه در فرد دیگر از طریق بیان الفاظ یا انجام اعمالی است که حاکی از قصد ضرر رساندن به او باشد. این ضرر میتواند به جان، مال، آبرو، آزادی و یا هر حق و امتیاز دیگری تعلق داشته باشد.
مصادیق تهدید در فضای مجازی
- تهدید به قتل یا آزار و اذیت: فرستادن پیام یا نوشتن کامنتهایی که حاکی از قصد آسیب رساندن به جان یا سلامت فرد باشد.
- تهدید به افشاء اطلاعات خصوصی: انتشار تصاویر یا اطلاعات شخصی فرد در فضای مجازی با هدف خدشهدار کردن آبرو و حیثیت او.
- تهدید به هک کردن یا از کار انداختن سیستمهای کامپیوتری: فرستادن ایمیل یا پیامهایی که حاکی از قصد نفوذ به سیستمهای کامپیوتری فرد و یا از کار انداختن آنها باشد.
- تهدید به اخاذی: درخواست پول یا امتیاز از فرد در قبال عدم انجام تهدیدهای فوق.
مجازات تهدید در فضای مجازی:
مجازات تهدید در فضای مجازی طبق ماده 609 قانون مجازات اسلامی، حبس از دو ماه تا دو سال و یا 74 ضربه شلاق است.
نکات مهم:
- نوع و شدت تهدید، سابقه مجرم و سایر اوضاع و احوال در تعیین مجازات موثر خواهد بود.
- در صورتی که تهدید به قصد اخاذی باشد، مشمول ماده 617 قانون مجازات اسلامی نیز خواهد شد و مجازات آن سنگینتر خواهد بود.
- اگر فرد تهدید شده از تهدید صرف نظر کند، جرم قابل گذشت خواهد بود و مجازاتی برای مرتکب در نظر گرفته نمیشود.
راههای اثبات تهدید در فضای مجازی:
- ذخیره کردن پیامها، ایمیلها یا کامنتهای حاوی تهدید
- گرفتن اسکرین شات از صفحات مربوطه
- شهادت شهود
شاید فکر کنید اثبات جرم تهدید در فضای مجازی بسیار سخت است، اما اینگونه نیست. بنا بر ماده ۱۲ قانون تجارت الکترونیک هر گونه پیام، صوت، تصویر، ویدیو و دادههای تهدیدآمیز به عنوان ادله الکترونیک در نظر گرفته میشود؛ در واقع قاضی با توجه به این شواهد موجود و دیگر مدارک بر صدور رای نهایی میپردازد.
بنابراین اگر در فضای مجازی تهدید شدید، برای اثبات ادعای خود باید ادله الکترونیک و شواهد موجود را نگه دارید و به دادگاه ارائه کنید.
مرجع رسیدگی به جرم تهدید در فضای مجازی:
پلیس فتا: اولین مرجع برای رسیدگی به این جرم است.
دادسرای عمومی و انقلاب: در صورت عدم رسیدگی توسط پلیس فتا، میتوان به این مرجع مراجعه کرد.
عمل به تهدید در فضای مجازی
چنانچه فرد تهدیدکننده به تهدید خود عمل کند، باید مجازات هر دو جرم ارعاب و عمل به آن را بپذیرد. بنا بر مادههای ۷۴۴ و ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی چنانچه فردی تهدید صورتگرفته خود را در فضای مجازی عملی کند به پرداخت جریمه نقدی پانصدهزار تومان تا چهار میلیون یا نودویک روز تا دو سال حبس محکوم خواهد شد. گاهی نیز ممکن است قاضی هر دو مجازات برای فرد متخلف در نظر بگیرد.
مشاوره حقوقی سایبری برای پیگیری جرم تهدید رایانهای
اگر مورد تهدید اینترنتی قرار گرفتهاید و میخواهید این جرم را پیگیری کنید، بهتر است اول مشاوره حقوقی دریافت کنید. شما میتوانید پس از مشورت با یک مشاور حقوقی آگاه، نسبت به اقدامات لازم برای پیگیری جرم اتفاقافتاده اقدام کنید.
مجموعه حقوقی وکیل طباطبایی از بهترین مجموعههای فعال در زمینه جرایم سایبری است. برای دریافت مشاوره از وکیل علیرضا طباطبایی میتوانید در هر زمان اقدام به رزرو وقت مشاوره نمایید.
همچنین برای دریافت خدمات حقوقی از وکیل علیرضا طباطبایی امکان ارتباط آنلاین، تلفنی و حضوری نیز فراهم شده است. برای برقراری ارتباط از اطلاعات موجود در سایت استفاده کنید.