کلاهبرداری ارز دیجیتال و چالش های آن
اگر در مورد صنعت ارزهای دیجیتال اطلاعاتی داشته باشید، حتما متوجه شدید که همه چیز آنطور که به نظر می رسد، نیست. پلتفرم رسانههای اجتماعی، وبسایتهای فیشینگ، توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) یا هر چیز دیگر با ارزشی که متصل به کیف پول رمز ارز کاربران باشد، مورد سوءاستفاده قرار می گیرند. بدین ترتیب کلاهبرداری NFT همیشه در کمین می باشد و نحوه شناسایی این کلاهبرداری ها در NFT حائز اهمیت می باشد.
مجرمین سایبری، جرایمی نظیر هک، انتقال پول و … را اجرا می کنند و روزانه عناوین تازه ی زیادی هم وارد فضای کریپتو می شود.
افرادی که بیشتر احتیاط کنند ممکن است با هیچ یک از انواع کلاهبرداری ، مواجه نشوند. افرادی هم هستند که تحت آموزش فناوری قرار نگرفته اند ولی می توانند تفاوت بین وب سایت های معتبر و فیشینگ را تشخیص دهند.
یکی از چالش هایی که افراد با هدف کسب بیشترین سود از طریق داراییهای کریپتو با آن مواجه اند،هک صفحات واقعی توییتر و دیسکورد پروژههای قانونی می باشد. تمامی این موارد، تجارت و سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال را بسیار دشوارتر می کند.
شناخت ویژگی های کلاهبرداری ارز دیجیتال
اگر شما تازه وارد حوزه کریپتو شده اید و یا اینکه بخاطر خوش شانسی تان تا الان مورد هدف کلاهبرداران قرار نگرفته اید. در این زمینه آموزش ببینید و با شناسایی کلاهبرداریهای احتمالی، تا حد زیادی از این تهدیدات جلوگیری کنید.
اخیراً اداره تحقیقات فدرال (FBI) به کاربران ارزهای دیجیتال در مورد کلاهبرداران سرمایه گذاری متعدد در پلتفرم لینکدین هشدار داده است. این کلاهبرداری ها بصورت قابل توجهی امنیت کاربران را تهدید می کنند. Sean Ragan در طی مصاحبه ای که با CNBC داشته، معتقد است که لینکدین در رابطه با کلاهبرداری های سرمایه گذاری با مشکلاتی مواجه می باشد.
Ragan معتقد است که: «کلاهبرداران همیشه به راههای مختلفی برای قربانی کردن افراد، شرکتها فکر میکنند و وقت خود را صرف انجام وظایف، تعریف اهداف و استراتژیهای خودشان و ابزارها و تاکتیکهای مورد استفاده شان میکنند.»
نمونه هایی از کلاهبرداری های ارز دیجیتال
575 میلیون دلار به خاطر کلاهبرداری های سرمایه گذاری از ژانویه 2021 تا مارس 2022 به معامله گران رمز ارز در ایالات متحده ضرر وارد شده است.
صفحه اینستاگرام یکی از مجموعه های محبوب NFT بنام مجموعه میمون های کسل (Bored Ape Yacht Club) در 25 آوریل در معرض خطر قرار گرفت.
در این تهدید، ما شاهد سرقت بیش از 2.5 میلیون دلار از پول های NFT بودیم. سپس، سرور Discord سازندگان مجموعه NFT یعنی Yuga Labs در معرض خطر قرار گرفت و از طریق لینک های فیشینگ، هکرها اقدام به سرقت 200FTH یعنی معادل 360.000 دلار در آن زمان ثروت توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) کردند. این موارد تنها چند نمونه قابل توجه در این زمینه هستند.
چگونه از خودمان در برابر کلاهبرداری ارز دیجیتال مراقبت کنیم؟
در انجام فعالیت های کریپتو روزانه خود به این موارد دقت کنید:
از وب سایت های فیشینگ برحذر باشید
در مورد کلاهبرداری ارز دیجیتال اولین نکته آن است که وقتی شما می خواهید از وب سایت رسمی MetaMask بازدید کنید تا بتوانید افزونه کیف پول را دانلود کرده و وارد آن شوید.خب، آدرس URL پیش فرض MetaMas، آدرس “.metamask.io” می باشد. پس مراقب نشانیهای وب سایت جایگزین باشید که به عنوان یک آگهی (تبلیغ) در بالاترین نتیجه جستجوی Google نشان داده میشوند، مانند meetamask.io، maskmehaa.io، maskingmeta.io و ….
از آنجایی که تعدادی از این نشانی ها بسیار شبیه به نمونه واقعی هستند، شما باید قبل از دانلود و نصب هر برنامه افزودنی یا ورود به حساب کاربری خود، اطمینان حاصل کنید که در وب سایت کیف پول معتبر قرار دارید.
از افشای کلیدهای خصوصی خود بپرهیزید
برای پرهیز از به دام افتادن در مسیر کلاهبرداری ارز دیجیتال خوب است بدانید اگر شما از کیف پولی استفاده میکنید که در آن کلیدهای خصوصی را کنترل میکنید، هیچ کدام از تامینکنندگان قانونی کیف پول از شما درخواست عبارت بازیابی 12 کلمهای نخواهند کرد.
این کلیدهای خصوصی فقط مختص خود شماست. با کلید عمومی، هیچ کس نمی تواند کیف پول تان را به خطر بیاندازد، اما اگر شخصی به رمز عبور یا عبارت بازیابی 12 کلمه ای تان دسترسی پیدا کند، ارزهای دیجیتال شما برای همیشه از بین می روند.
صحت پیام ها را بازبینی کنید
در کلاهبرداری ارز دیجیتال به صورت آنلاین “تیم پشتیبانی” یک پروژه خاص یا “تیم تبلیغاتی” از جانب مجموعه NFT پیام می دهد. تیم پشتیبانی می گوید که کیف پول شما “به خطر افتاده ” و باید اطلاعاتی را برایشان ارسال کنید تا بتوانید کیف پولتان را بازیابی کنید. شما باید به هر نحو ممکن جور شده از این نوع کلاهبرداری ها اجتناب کنید.
با وجود اعتماد به فرد پیام دهنده بهتر است بررسی کنید که:
- چه کسی پیام داده است،
- زمان ایجاد حساب کاربری کی بوده،
- چه زمانی URL ثبت شده ،
- و آیا یک شرکت واقعی پشت پیامهاست یا خیر.
در این نوع کلاهبرداری های سرمایه گذاری نوید بازدهی کلان در سرمایه گذاری اولیه تان بر روی پروژه داده می شود و در نهایت، به خروج نقدینگی منجر می شود.
شما نباید تحت هیچ شرایطی، کلیدهای خصوصی خود را به اشتراک بگذارید، از برقراری ارتباط با پروفایل های جعلی یا کلاهبردار اجتناب کنید. اگر کلاهبرداران افراد سرسختی باشند، آنها از طریق مهندسی اجتماعی، راهی برای کلاهبرداری از شما پیدا خواهند کرد، پس بهتر است که مراقب باشید.
هرگز به کیف پول مبتنی بر وب، در وب سایت های ناامن دسترسی ندهید
ممکن است وارد وبسایتی شوید که برای دسترسی به آن از شما بخواهد کیف پول ارز دیجیتال خود را متصل کنید. این روش میتواند بازی رایج (P2E) (بازی کن درآمد کسب کن) یا یک مجموعه توکن غیرقابل تعویض (NFT) باشد.
در صورت مبهم بودن URL ، عدم وجودگواهینامه SSL ،و مشکوک بودن وب سایت کیف پول خود را وصل نکنید. در صورتی که تب باز باشد، ورود به سیستم می تواند برایتان دردسرساز شود.
توکن های رایگان غیرقابل تعویض (NFT) را به راحتی نپذیرید
در کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش خروج نقدینگی در فضای NFT ، توسعه دهندگان یک پروژه را ارتقا می دهند و به محض فروش NFT ها، آن را رها می کنند. بدین ترتیب تمام سرمایه پروژه نابود می شود.
در کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش مذکور به کاربرانی که پروژه را به صورت آنلاین به اشتراک میگذارند، افراد جدیدی را دعوت میکنند و آنها را متقاعد میکنند که در این مجموعه سرمایهگذاری کنند، قطرههای NFT با تخفیف زیادی ارائه می شود.
شما باید قبل از پذیرش هرگونه NFT رایگان، تحقیق کنید و از قانونی بودن پروژه اطمینان حاصل کنید. از آنجایی که در تعدادی از شبکه های بلاک چین، ضرب NFT به خصوص زمانی که سازندگان هزاران NFT را ضرب می کنند، هزینه بر می باشد، می تواند کلاهبرداری باشد.
نتیجه گیری
کسب آموزش های لازم در زمینه ی کریپتو می تواند کمک شایانی در شناسایی و جلوگیری از کلاهبرداری ارز دیجیتال نماید. وکیل طباطبایی با دانش و تجربه فراوانی که در این زمینه دارد، می تواند اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما قرار دهد تا ضمن سرمایه گذاری مطلوب از تمام خطرات و تهدیدات در امان بمانید.