ازدواج های اینترنتی چه مخاطراتی دارد؟
امروزه تعداد افرادی که از طریق پلتفرمهای دوستیابی آنلاین به دنبال ازدواج های اینترنتی هستند، افزایش یافته است و اغلب دوستیابیها آنلاین بوده و مانند گذشته رسمی نیست. ضمن رواج زیاد ازدواج های اینترنتی، رسانههای اجتماعی راهی را برای خانواده و دوستان فراهم کردهاند تا در تماس باشند، حتی اگر صدها مایل دورتر هستند.
ممکن است به نظر برسد که فرصتهای زیادی در چنین وبسایتهایی وجود دارد، اما واقعیت با آنچه به نظر میرسد بسیار متفاوت است. ازدواج های اینترنتی از نظر قانونی، اجتماعی، عرفی و روانشناسی، مزیتها و مخاطراتی دارد که ما در ادامه این مقاله در سایت وکیل طباطبایی به آنها خواهیم پرداخت. پس همراه ما باشید.
منظور از ازدواج های اینترنتی چیست؟
در سراسر دنیا، ایده دوستیابی و پیدا کردن شریک زندگی قطعاً تغییر کرده و راههای زیادی را در پیش گرفته است، از قرار سنتی تا قرار آنلاین. قرار سنتی میتواند بسیار سرگرم کننده باشد: انجام کارها با هم و تلاش برای شناخت شخصی یکدیگر. همچنین شما در انتخاب همسر به روش سنتی میتوانید او را در موقعیتهای مختلف زندگی ببینید، زمانی که از نظر فیزیکی با قرار خود وقت میگذرانید. باید بدانید که شناخت احساسات در ملاقات حضوری آسانتر است.
در ملاقات آنلاین با افراد، فاصله استراتژیک را از اضطراب ملاقات چهره به چهره با افراد حفظ میکنید و تا زمانی که با آن فرد آشنا نشوید، میتوانید پشت صفحه رایانه شخصی، خود را پنهان کنید. بسیاری از سایتهای دوستیابی آنلاین انواع مختلفی از آزمایش و تطبیق خلق و خو را ارائه میدهند. با این حال که فضای مجازی فرصتهای جدیدی را برای ما ایجاد کرده است، اثرات منفی نیز دارد.
پیامد ازدواج های اینترنتی
در حال حاضر در ایران و کل جهان هیچگونه منع و محدودیت سختگیرانهای در ازدواج های اینترنتی وجود ندارد، اما با توجه به اخاذیهای مالی و جنسی که از این طریق به راحتی صورت میگیرد، قوانین و مقرراتی وضع شده است که هنوز جوابگوی پیچیدگی این نوع رابطههای بدون شناخت کافی نیست.
در این صورت ارزیابی یک شخص بر اساس پستهای رسانههای اجتماعی او میتواند منجر به تحلیل نادرست شود. دوستیابی آنلاین ممکن است زمانی که رابطه فقط آنلاین است و شامل هیچ گونه ارتباط فیزیکی نمیشود، یک اشکال باشد. در نتیجه، بیشتر افراد در فضای آنلاین ارتباط غیرکلامی مانند صدا، مکث و خندههای واقعی را از دست میدهند.
علاوه بر این، برخی از افراد با نیت بد نیز از این پلتفرمها برای اهداف خود بهره میبرند. بنابراین، اکثر مردم در اینترنت اعتراف کردند که در طول قرار ملاقات دروغ میگویند. متداولترین چیزهایی که میتوان در مورد آنها در فضای مجازی دروغ گفت، نام، وضعیت تاهل، مکان و ظاهر است.
پیامدهای حقوقی و کیفری ازدواج های اینترنتی چیست؟
جرم تدلیس یکی از رایجترین جرمهایی است که در ازدواج های اینترنتی انجام میگیرد. لازم به ذکر است که تدلیس از نظر حقوقی، نوعی عملیات است که باعث فریب طرف مقابل میشود. درواقع تدلیس در نکاح، انجام فعل یا ترک فعلی است که باعث پوشانده شدن عیب میشود.
البته این جرم امکان دارد به وسیله نوشته، لفظ یا هر حرکت خدعه آمیزی صورت بگیرد. علاوه بر این مورد، تدلیس در نکاح آن است که با عملیات متقلبانهای، یکی از زوجین عیب و نقصی که دارد را پنهان نماید یا خود را طوری معرفی کند و صفاتی را به خود نسبت دهد که فاقد آن است.
در قانون جمهوری اسلامی ایران، فریب و تدلیس در ازدواج از ضمانت اجرای مدنی و کیفری برخوردار میباشد و ماده 1128 قانون مدنی درباره ضمانت اجرای مدنی تدلیس اینگونه است:
اگر یکی از طرفین قبل از ازدواج صفت خاصی درباره خود بیان دارد؛ ولی بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده است، برای طرف مقابل حق فسخ به وجود خواهد آمد. هرچند که وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متباینا بر آن واقع شده باشد.
علاوه بر موارد ذکر شده، در ماده 647 قانون مجازات اسلامی، مقرر شده است که:
اگر هر کدام از زوجین قبل از ازدواج، به طرف مقابل درباره مواردی مانند: داشتن تحصیلات عالی، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی مناسب، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن امید واهی یا فریب دهد و همچنین عقد بر مبنای هر یک از آنها واقع شود، به حبس تعزیری از 6 ماه تا 2 سال محکوم خواهد شد.
همچنین یکی از جرایمی که از پیامدهای ازدواج های اینترنتی میباشد، ازدواج با زن شوهردار یا ازدواج در زمان عده است که این نوع ازدواجها میتوانند باعث آثار گسترده حقوقی و کیفری شوند.
آسیبهای ازدواج های اینترنتی!
در این بخش موارد منفی و غیر قانونی در این نوع ازدواج را ارائه میکنیم تا دید وسیعتری در این رابطه داشته باشید. هر میزان که ازدواج های اینترنتی توانسته باشد یک راهگشای موثر و مفید برای انتخاب شریک زندگی و دوستیابی افراد باشد، در صورتی که به عواقب و مشکلاتی که میتواند برای افراد جامعه پیش آورد توجه نشود، آسیب زننده خواهد بود. این آسیبها شامل موارد زیر هستند:
اظهارات نادرست
در حالی که مردان به دنبال ظاهر جذاب و جوانی در زنانی هستند که برای قرار ملاقات انتخاب میکنند، زنان به طور کلی کمتر به ظاهر اهمیت میدهند و در عوض به وضعیت اجتماعی، اقتصادی، موفقیت شغلی، هوش و مهارتهای ارتباطی مردان توجه میکنند. با این حال، این نوع ازدواج اغلب باعث میشود افراد درباره سن، وزن، سلامتی و… خود دروغ بگویند. بنابراین این موضوع آشنایی با شخص مورد نظر را تا زمان ملاقات حضوری دشوار میکند.
پیامهای جنسی ناخواسته
وقتی پیامهای جنسی خیلی زود پس از ملاقات با کسی ارسال میشوند، اغلب باعث ناراحتی گیرنده میشوند. در ازدواج های اینترنتی این پیامهای جنسی، آسیب زننده و دردناک تلقی شده که اگر از فرد عکس درخواست شود میتواند باعث سوءاستفاده از یکدیگر شود.
متاسفانه کسانی که به صورت آنلاین مورد آزار و اذیت قرار میگیرند، ممکن است کمتر آن را گزارش کنند. آن هم بخاطر ترس جدی گرفته نشدن آن یا اینکه به عنوان امری عادی در فضای مجازی دیده شود!
بیشتر بخوانید: مجازات و پیگیری تهدید در فضای مجازی
عدم موفقیت در ازدواج های اینترنتی
برخی از افراد به صورت آنلاین با افرادی ملاقات میکنند که میتوانند با آنها روابط عاشقانه پایدار ایجاد کنند و متاسفانه به نظر میرسد که اکثر آنها ناموفق هستند. به این دلیل که شاید نتوانند در آینده برای دروغهایی که گفتهاند دلیل موجه بیاورند یا اینکه با فاصله و مسافت هم کنار بیایند.
با تمامی این توضیحات، روز به روز جذابیت ازدواج های اینترنتی بیشتر شده و افراد ممکن است بیشتر در دام این روابط گرفتار شوند.
مجازات کیفری برای ازدواج های اینترنتی
در قوانین اسلامی و قانون کشور ما برای روابطی که قرار است از طریق فضای مجازی برقرار شود، مجازاتهایی در نظر گرفته شده است. براساس ماده 637 قانون مجازات اسلامی مقرر شده:
چنانچه زن و مردی که هنوز بین آنها علقه زوجیت برقرار نشود، رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا مانند تقبیل یا مضاجعه، به 99 ضربه شلاق محکوم میشوند. در صورتی که این عمل با عنف و اکراه باشد، فقط اکراه کننده تعزیر میشود.
در این صورت هرگونه پیام، صوت و تصویری که تحریک کننده و به قصد ایجاد شهوت، همچنین هوا و هوس باشد، یک عمل نامشروع طبق قوانین مجازات اسلامی بوده و طبق قانون ماده 637 قانون مجازات اسلامی با آن برخوردهای جدی خواهد شد.
حتی بعد منعقد شدن عقد اینترنتی بین زوجین در صورتی که عکسها و تصاویر نامشروع در فضای مجازی انتشار گردد و موجب بی آبرویی و از بین بردن عفت یک نفر شود، با مجازاتهای در نظر گرفته شده در ماده 647 قانون مجازات اسلامی، مرتکب، به حبس تعزیری از 3 ماه تا 1 سال محکوم میشود.
چنانچه شما در این رابطه پیشنهاد یا سوالی در این رابطه داشته باشید، میتوانید از طریق سایت حقوقی ما و ارتباط گرفتن با کارشناسان حقوقی ما، در رابطه با ازدواج های اینترنتی اطلاعاتی به دست آورید یا برای مشاوره اقدام کنید.
سخن پایانی
با توجه به مطالبی که عرضه شد، مزایا و معایب متعددی در رابطه با ازدواج های اینترنتی وجود دارد. برخی از نکات مثبت که بیان کردیم، شامل رشد یک شبکه اجتماعی، به دست آوردن دوستان جدید و داشتن احساس امنیت و کنترل است. با این حال، برخی از معایب ازدواج های اینترنتی شامل عدم موفقیت، پیامهای جنسی ناخواسته و خطر معرفی نادرست افراد از خود میباشد.
با این وجود، در این عصر فناوری، فرصتهای جدید بسیاری از جمله قرار آنلاین برای بزرگسالان در زندگی بعدی موجود میباشد. مهم است که نکات مثبت و منفی را بسنجیم و خود تصمیم بگیریم که آیا این رویکرد برای ملاقات با افراد ارزشش را دارد یا خیر. در ازدواج اینترنتی، امکان دسترسی به افراد بیشتر، احساس کنترل و امنیت و دوستی را فراهم میشود، اما همچنین مستلزم تلاش، تحمل اظهارات نادرست افراد از خود و میل به رویارویی با خطرات ناشی از تجربیات منفی است.
اگر سوالی برایتان در این رابطه پیش آمده است میتوانید برای مشاوره با وکیل طباطبایی همین حالا اقدام کنید.