استفاده از تصویر دیگری در پروفایل جرم است❗
یکی از شایعترین جرایمی که بواسطه پیشرفت تکنولوژی در کنار دیگر جرائمی که در فضای مجازی رخ میدهد مانند مزاحمت اینترنتی، کلاهبرداری از طریق فروشگاههای اینترنتی و … سو استفاده از عکسهایی که افراد در شبکههای اجتماعی از خود منتشر میکنند هم موضوع قابل توجهی میباشد.یکی از سو استفاده هایی که از تصاویر پروفایل اشخاص صورت میگیرد استفاده از تصاویر شخصی منتشر شده در صفحه پروفایل آنان است بگونه ای که شخص با ساخت یک اکانت در شبکه های اجتماعی تصویر شخص دیگر را در آن قرار می دهد .
برای مطالعه بیشتر نیز در این زمینه، می توانید به مقاله انواع جرایم کامپیوتری مراجعه نمایید.
سوالی که در اینجا مطرح میگردد این است که صرف انجام این عمل جرم تلقی می شود؟
در قانون مجازات اسلامی؛ تصاویر، فیلمها و سایر اطلاعات کاربران در فضای مجازی مورد حمایت قرار گرفته و افرادی که نسبت به انتشار محتواهای افراد اقداماتی انجام میدهند ممکن است تحت شرایطی مجرم شناخته شوند. این جرم زمانی محقق میشود که فردی عکس خود را روی پروفایل خود قرار داده و دیگری عکس وی را به نحوی تغییر دهد که موجب هتک حیثیت فرد شود، مثلا نوشته نامتعارفی بر آن بیفزاید یا صاحب تصویر را در شبکههای اجتماعی گوناگون، فردی غیر اخلاقی معرفی کند. در این حالت با طرح شکایت و اثبات اتهام، ممکن است فرد خاطی به حبس یا جزای نقدی محکوم شود.
با بررسی قوانین و مقررات کیفری میتوان دریافت که در این خصوص مجازات خاصی وجود ندارد؛
لیکن برخی معتقدند شاید بتوان با استناد به بند الف ماده ۷۳۴ قانون مجازات اسلامی مرتکب را به حبس بین ۱ تا ۵ سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال و یا هر دو مجازات محکوم کرد این ماده چنین بیان میدارد:
هر کس بطور غیر مجاز مرتکب اعمال زیر شود،جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد:
- تغییر یا ایجاد داده های قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده به آنها.
- تغییر داده ها یا علائم موجود در کارت های حافظه یا قابل پردازش در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا تراشه ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها یا علائم به آنها.
حال سوال این است که آیا میتوان با استناد به این ماده شخصی را که از تصویر دیگری بدون اجازه او استفاده نموده را محکوم ساخت؟
بنظر می رسد با توجه به اصولی چون اصل تفسیر مضیق قوانین کیفری و نیز اصل قانونی بودن جرائم و مجازاتها امکان تسری این مجازات به شخص متخلف وجود ندارد.
البته توجه داشته باشید این اقدام میتواند مقدمه ای برای ناشناسی و بروز جرمی دیگر باشد بعنوان مثال شخص با سواستفاده از تصویر دیگری و معرفی خود با یک اسم دیگر اقدام به ارسال پیامهای توهین آمیز به دیگران نماید. که ارتکاب این عمل جرم می باشد.
آنچه که در این میان از اهمیت بسیاری برخوردار است توجه به نحوه استفاده از پیام رسانها و استفاده از ویژگی های اینگونه نرم افزار هاست بعنوان مثال در تلگرام میتوان قابلیتی را فعال ساخت که اشخاص ناشناس امکان دسترسی به تصویر پروفایل را نداشته باشند.

نحوه پیگیری قانونی این جرم
قربانیان این نوع جرایم ابتدا باید اقدام به جمع آوری دلیل کنند، به عبارتی دیگر اعمال خلافی که به نام یا با عکس آنها صورت میگیرد را از طرق مختلف مانند گرفتن اسکرین شات جمعآوری کنند. سپس عکسهای شخصی را به سرعت از صفحات اجتماعی بردارند. افرادی که در معرض این جرم قرار گرفتهاند باید به دادسرای جرایم رایانهای مراجعه کنند و شکایت خود را ارائه دهندمجازات شنود غیر مجاز و بررسی آن
شاید بتوان چنین نتیجه گرفت که اینگونه ویژگی ها توسط سازنده های این اپلیکیشن ها برای پیشگیری از این اقدامات صورت گرفته است .
مرکز مشاوره فنی حقوقی جرائم سایبری ایران « وکیل سایبری » آمادگی دارد ضمن قبول اینگونه دعاوی نسبت به ارائه مشاوره های تخصصی نیز اقدام نماید.