آموزش سایبریآموزش و پیشگیری

پلیس فتا چگونه اسکرین شات را تایید می کند؟

تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا چگونه انجام می شود؟

اسکرین شات تصویری است که از صفحه نمایشگر گوشی یا رایانه گرفته می‌شود. این تصویر یکی از مدارک اصلی شکایت به پلیس فتا است؛ اما تا زمانی که این تصویر واقعی نباشد و واقعی بودن آن توسط پلیس فتا تایید نشود، قابل استناد نخواهد بود. اگر علاقه‌مند هستید بدانید تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا چگونه انجام میشود و از چه ابزارهایی برای صحت سنجی این اسناد استفاده می‌ شود، این مقاله را دنبال کنید.

نحوه تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا

اگر قصد دارید از اسکرین شات در دادگاه استفاده کنید، ابتدا باید بدانید شرایط این مدرک حقوقی چیست و چگونه می‌توانید از اسکرین شات برای اثبات جرم‌هایی چون تهدید، توهین یا کلاهبرداری در فضای اینترنت استفاده نمایید.

تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا از طریق مطابقت با گزارشات پیام رسان

یکی از روش‌های تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا ، مقایسه اسکرین شات با گزارشات دریافتی از ارائه دهندگان خدمات در پیام رسان‌ها است. پلیس فتا برای اثبات مدارک و ارائه آن‌ها به قاضی باید واقعی بودن آن‌ها را تأیید کند و راهی به‌جز مقایسه این اسکرین شات‌ها با گزارشاتی که توسط ارائه دهندگان خدمات دسترسی پیام ارائه شده است، وجود ندارد.

تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا چگونه

حتی اگر اکانت مورد نظر حذف شده باشد استناد به اسکرین شات محتمل بوده و امکان تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا وجود دارد. البته بیشتر در پیام رسان‌های داخلی می‌توان از اسکرین شات به عنوان مدرک استفاده کرد؛ زیرا پیام رسان‌های خارجی دارای سروری در کشور ما نیستند و پلیس فتا نمی‌تواند گزارش‌هایی را از سرویس دهندگان این پیام رسان دریافت نماید. مگر اینکه با استفاده از روش‌های پیچیده و فناوری‌های جدید آی‌پی آدرس صاحب اکانت را پیدا کند و از این طریق به اطلاعات و آدرس او دسترسی پیدا نماید.

اقرار متهم

یکی دیگر از روش‌های تشخیص اصالت اسکرین شات و به عبارتی تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا، اقرار متهم است. پلیس فتا بعد از پیدا کردن متهم او را وادار به اقرار می‌کند و اگر خودش بپذیرد که پیام‌هایی را برای شاکی فرستاده و اقدام به کلاهبرداری یا تهدید نموده، برای دادگاه کافی است.

ملاقات با روانشناس

در بعضی از مواقع متهم به دستور قاضی به روانشناس ارجاع داده می‌شود تا ادبیات او و پیام‌هایی که در شبکه‌های مجازی ارسال کرده، مورد مقایسه قرار بگیرد. در صورت تایید روانشناس و قاضی، فرد متهم مجازات خواهد شد.

علم قاضی

قاضی با استفاده از نظر کارشناسان و افرادی که در این زمینه تجربه کافی دارند، می‌تواند اصالت اسکرین شات را تایید کند.

تله گذاری و مانیتورینگ

گاهی اوقات بررسی و تحلیل داده‌های پیام رسان توسط پلیس فتا انجام می‌شود و متخصصان قضایی برای پیدا کردن مرجعی که این پیام‌ها از طرف آن ها صادر شده، اقدام به تله‌گذاری و مانیتورینگ می‌کنند. به این صورت مدارک بدست آمده غیر قابل انکار خواهد بود و به نوعی اعتراف به جرم محسوب می‌شود.

نکته: گاهی اوقات بعضی از افراد سودجو با استفاده از فتوشاپ، اسکرین شات‌های جعلی می‌سازند و از این طریق می‌خواهند از دیگران کلاهبرداری کنند یا آن ها را متهم کنند. در این مواقع است که تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا اهمیت پیدا می‌کند و این وظیفه به عهده پلیس فتا و مقامات قضایی است.

شرایط استفاده از اسکرین شات در دادگاه

حالا که دیگر می‌دانید پلیس فتا چگونه اسکرین شات را تایید می ‌کند، بد نیست بدانید شرایط ارائه اسکرین شات به عنوان مدرک چیست؟

اسکرین شات حاوی توهین، تهدید و مضمون کلاهبرداری باشد.

چنانچه اسکرین شات از پیام‌های رد و بدل شده، نشان دهد که این پیام‌ها حاوی توهین به شاکی هستند و یا دارای الفاظ تهدیدآمیز هستند. می‌توان از آن ها به عنوان مدرک استفاده نمود. اگر شخصی بخواهد از طریق پیام رسان‌های داخلی و خارجی اقدام به کلاهبرداری کند و شما بتوانید اسکرین شات پیام‌های او را به دادگاه بدهید. می‌توانید از آن به عنوان مدرک استفاده نمایید.

تایید اسکرین شات توسط پلیس فتا چگونه و چطور

واقعی بودن اسکرین شات

تشخیص واقعی بودن اسکرین شات به عهده مقامات قضایی و پلیس فتا است؛ بنابراین ابتدا از پیام رسان‌های داخلی گزارش‌هایی مبنی بر صحت اسکرین شات خواسته می‌شود. برای تشخیص اصالت اسکرین شات پیام رسان‌های خارجی نیز آی پی آدرس اکانت متهم شناسایی شده و سپس از متهم اقرار گرفته می‌شود. ابزارها و فناوری‌های دیجیتال نوین نیز برای شناسایی و تشخیص اصالت اسکرین شات وجود دارند که مقامات پلیس فتا می‌توانند از آن ها استفاده نمایند.

مراحل شکایت با اسکرین شات

برای شکایت در محکمه‌های قضایی و استفاده از اسکرین شات، اول از همه گفتیم که پلیس فتا چگونه اسکرین شات را تایید می‌کند. حالا می‌خواهیم درباره سایر مراحل ثبت شکوائیه و ارائه آن به مقامات قضایی صحبت کنیم.

1. تنظیم شکوائیه

اولین مرحله تنظیم شکوائیه و درخواست از مقامات قضایی برای دریافت گزارش‌هایی مبنی بر اصالت اسکرین شات است.

2. ارائه اسکرین شات

پس از ثبت شکوائیه و مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، فرد باید اسکرین شات پیام‌ها را به مقامات قضایی ارائه نماید. پیدا کردن صاحب اکانت، تشخیص اصالت اسکرین شات و پیدا کردن صاحب اکانت جزو اقداماتی است که توسط پلیس فتا انجام می‌شود. پلیس فتا محل فعالیت صاحب اکانت را پیدا می‌کند و اطلاعات خواسته شده را به مقامات قضایی ارائه می‌نماید.

3. جمع آوری و ارائه مدارک

علاوه بر اسکرین شات، سایر مدارک لازم برای رسیدگی به پرونده نیز باید تحویل مقامات قضایی گردد.

4. تطبیق ادبیات صاحب اکانت با پیام‌ها

قاضی برای تایید اسکرین شات می‌تواند ادبیات صاحب اکانت را با پیام‌های رد و بدل شده در اسکرین شات مقایسه کند. همچنین می‌تواند از نظرات روانشناس و افراد کارشناس استفاده نماید.

5. بررسی پرونده و صدور حکم

پس از بررسی مدارک، قاضی می‌تواند حکم نهایی را صادر کند. توجه داشته باشید که گاهی اوقات به خاطر استفاده از پیام رسان‌های خارجی، امکان اثبات مدرک وجود ندارد و یا ارائه اسکرین شات مدرک چندان محکمی محسوب نمی‌شود؛ بنابراین مهم است که از کمک افراد متخصص و کارشناسان حقوقی در این زمینه استفاده کنید تا شما را راهنمایی کنند. به این صورت می‌توانید از اسکرین شات پیام رسان‌های خارجی هم به عنوان یک ادله محکمه پسند استفاده نمایید.

آیا اسکرین شات مدرک است؟

پاسخ این سوال مثبت است. اسکرین شات یک مدرک محکمه پسند محسوب می‌شود؛ اما در صورتی که اصالت آن تایید گردد، تایید اصالت نیز توسط مقامات قضایی و کارشناسان پلیس فتا انجام می‌شود. البته در اغلب مواقع دو فرض در نظر گرفته می‌شود.

  1. اسکرین شات می‌تواند به عنوان ادله اثبات دعوا مورد تایید قرار بگیرد.
  2.  با توجه به قوانین آیین دادرسی، اسکرین شات صرفاً اماره‌ای است که می‌تواند به قاضی کمک کند تا با علم بیشتری به پرونده رسیدگی نماید.

در آخر باید بگوییم که بر اساس آیین نامه جمع آوری و استناد پذیری ادله الکترونیکی، چنانچه مقام‌های قضایی اسکرین شات را تایید کنند، می‌توان از آن برای اثبات ادعا و جرم استفاده نمود. البته اقرار متهم و تایید این نکته که پیام‌های ارسال شده از طرف خودش بوده نیز مورد نیاز است.

از آنجا که در پیام رسان‌های داخلی امکان ردیابی پیام‌ها وجود دارد به راحتی قاضی می‌تواند تشخیص دهد که متهم درست می‌گوید یا خیر؛ اما اگر این پیام‌ها در پیام رسان‌های خارجی ارسال شده باشد، ردیابی آن کمی دشوار است. به همین خاطر باید از ابزارهای پیشرفته استفاده شود. اسکرین شات فقط می‌تواند به عنوان یک اماره در دادگاه مورد استفاده قرار بگیرد و دلیلی بر اثبات دعوا محسوب نمی‌گردد؛ اما همچنان می‌تواند کمک کننده باشد.

ادله الکترونیکی شامل چه مواردی می‌شود؟

بحث ما درباره این است که پلیس فتا چگونه اسکرین شات را تایید می ‌کند. اسکرین شات خودش یکی از ادله الکترونیکی است که اگر واقعی باشد می‌تواند در دادگاه برای اثبات دعوا استفاده شود؛ اما یک سری مدارک دیگر هم هستند که می‌توانند کمک کننده باشند.

از سال ۱۳۸۲ به بعد، با افزایش پرونده‌های قضایی که همگی از اسکرین شات به عنوان ادله قضایی استفاده می‌کردند، این مدرک به عنوان یک مدرک حساس الکترونیکی مورد تایید قرار گرفت و خلأ قانونی مربوط به عدم استفاده از اسکرین شات پر شد. حالا دیگر علاوه بر اسکرین شات از سایر مدارک نیز می‌توان برای اثبات دعوا استفاده نمود. این مدارک عبارت‌اند از:

  • اسناد الکترونیکی
  •  قرارداد الکترونیکی
  •  امضای الکترونیکی
  • عکس
  • فیلم
  • صوت
  • پیامک چت

آیا جعل اسکرین شات جرم است؟

بر اساس ماده ۷۴۴ و ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی اگر کسی بخواهد برای استفاده بی‌مورد از صوت، فیلم تصویر یا مکالمه دیگران، آن ها را جعل کند به ۹۱ روز تا دو سال حبس و پرداخت جزای نقدی محکوم می‌شود. جزای نقدی برای جعل اسکرین شات از ۱۵ میلیون ریال تا ۱۰۰ میلیون ریال است. گاهی اوقات نیز مجرمان به هر دو مجازات محکوم می‌شوند.

کلام پایانی

شکایت از سودجویان و کلاهبرداران در فضای مجازی با استفاده از اسکرین شات امکان‌پذیر است؛ اما اول از همه باید بدانید پلیس فتا چگونه اسکرین شات را تایید می ‌کند تا فکر استفاده از اسکرین شات‌های جعلی را نکنید؛ زیرا مقامات قضایی به دقت مدارک ارائه شده را بررسی می‌کنند و در صورت تایید، از آن ها به عنوان مدرک استفاده می‌نمایند. چنانچه کسی از شما شکایت کرده و از اسکرین شات پیام‌های شما به عنوان مدرک استفاده کرده، می‌توانید برای دریافت مشاوره و راهنمایی با کارشناسان حقوقی ما مشورت کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *