جعل رایانه ای و مجازات آن چیست؟
جعل رایانه ای چیست؟ مجازات جعل رایانه ای چیست؟ چه مواردی مشمول جعل رایانه ای میشوند و چگونه میتوان در برابر این اتهام از خود دفاع کرد؟
شاید داده های شما هم جعل شده باشند یا کارت بانکی شما توسط مجرمین بوسیله اسکیمر کپی شده باشد، یا ممکن است متهم به جعل رایانه ای شده باشید و بمنظور اثبات بی گناهی خود نیاز به کمک دارید
توصیه میشود قبل از هر اقدام برای طرح شکایت جعل رایانه ای و یا دفاع از اتهام جعل رایانه ای ضمن مطالعه مطلب زیر بصورت آنلاین با ما مشاوره کنید برای مشاوره آنلاین با وکیل جعل رایانه ای اینجا کلیک کنید
تعریف جعل رایانه ای:
معنای کلمه جعل در لغت ساختن و دگرگون کردن است. هرگونه دخل و تصرف در اسناد، نوشتهجات، امضا و مهر اشخاص به نحوی که آنها را به ضرر شخص دیگری تغییر دهد، تحت عنوان جعل جرم انگاری می شود. در قانون مجازات اسلامی و قانون جرایم رایانه ای جرم جعل تعریف و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. تنها تفاوت میان جرم جعل رایانه ای و سنتی بستر ارتکاب آن است. بدین صورت که جعل رایانه ای در بستر دیجیتال مانند رایانه و در خصوص دادههای دارای قابلیت استناد انجام می گیرد.
در ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی آمده است که: تزویر و جعل عبارت است از: ساختن سند یا نوشته یا امضا یا ساختن مهر اشخاص رسمی یا غیر رسمی، محو یا الحاق یا قلم بردن یا تراشیدن با اثبات یا تاخیر یا تقدیم یا سیاه کردن سند در خصوص تاریخ حقیقی، یا استفاده از مهر شخص دیگری بدون اجازه یا الصاق نوشتهای ساختگی به نوشته دیگر و… به قصد تقلب.
همچنین در ماده 734 قانون مجازات اسلامی درباره جعل رایانه ای این گونه آمده است که: هر شخصی که به صورت غیر مجاز اعمال زیر را مرتکب گردد جاعل محسوب شده و مشمول مجازات جعل رایانه ای خواهد بود:
- ایجاد یا تغییر دادههای قابل استناد یا وارد کردن یا ایجاد متقلبانه داده به آنها.
- تغییر علائم موجود یا دادهها در کارتهای حافظه در تراشه ها یا سامانههای مخابراتی یا رایانه ای یا وارد کردن یا ایجاد متقلبانه داده ها.
به طور کلی جعل سنتی مادی و ملموس بوده، اما جعل رایانه ای این چنین نبوده و در فضای مجازی و الکترونیکی و در خصوص دادهها صورت می گیرد.
آشنایی با انواع جعل رایانه ای:
با گسترش و در دسترس قرار گرفتن فضای دیجیتال شاهد بروز جرایم رایانه ای فراوانی در سطح جامعه هستیم که از جمله آنها می توان به جعل رایانه ای اشاره کرد. در ادامه به معرفی چند مورد از شایعترین مصادیق این جرم می پردازیم:
فیشینگ:
از جمله موارد جعل رایانه ای طراحی صفحات فیشینگ (جعلی) است در این روش مجرمان سایبر با طراحی درگاههای جعلی اینترنتی یا صفحات جعلی ایمیل و … اقدام به سرقت اطلاعات کاربران می نمایند
جعل امضای الکترونیکی:
استفاده از امضاهای الکترونیک طی سالیان اخیر گسترش بسیاری یافته است بعنوان نمونه در تنظیم قراردادهای الکترونیکی مثل قرارداد مبایعه نامه دفاتر املاک و یا قراردادهای منعقد شده در دفاتر اسناد رسمی امضاهای الکترونیکی جایگزین روشهای سنتی شده و همین امر سبب گردیده برخی افراد با استفاده از روشهای فنی اقدام به جعل امضاهای الکترونیک نمایند مجرمان با جعل این امضا، اقدام به سو استفاده از صاحب اصلی امضا نموده و خسارات فراوانی را به قربانی وارد می سازند.
اسکیم(کپی کارت):
در این روش شخص مجرم با استفاده از دستگاههایی که شبیه دستگاه کارتخوان می باشد ضمن کپی اطلاعات مشتری به بهانه کشیدن کارت در دستگاه پوز اقدام به تهیه یک کارت جعلی مشابه کارت بانکی شخص قربانی نموده و در فرصت مناسب مبادرت به سرقت وجوه وی از حساب بانکی او می نماید.
جعل هویت:
در این روش مجرم اقدام به ساخت صفحات جعلی بنام شخص قربانی نموده و ضمن معرفی خود به هویت قربانی اقدامات مجرمانه ای را صورت می دهد از جمله این موارد میتوان به ساخت اکانتهای فیک بنام اشخاص در اینستاگرام، یا توئیتر و سایر شبکه های اجتماعی اشاره کرد.
مجازات جعل رایانه ای:
بر اساس ماده 734 قانون مجازات اسلامی مجازات جعل رایانه ای جزای نقدی از مبلغ 5 میلیون تومان تا بیست و پنج میلیون تومان و از یک الی ۵ سال حبس است.البته قاضی میتواند هر دو این مجازات را نیز برای مرتکب جعل رایانه ای منظور نماید
همچنین بر اساس ماده 735 قانون مجازات اسلامی چنانچه شخصی با علم و آگاهی به مجعول بودن تراشهها، کارتها یا دادهها به استفاده از آنها بپردازد مشمول مجازات جعل رایانهای خواهد شد.