آشنایی با جرم دسترسی غیر مجاز به گوشی همسر و مجازات آن
دسترسی غیر مجاز به گوشی همسر یکی از شکایتهایی است که معمولا پس از اختلافات خانوادگی فی مابین زن و شوهر اتفاق می افتد طرح دعوای دسترسی غیر مجاز به سامانه های رایانه ای موضوع ماده 729 قانون مجازات اسلامی دسترسی غیر مجاز به گوشی همسر است که مجازات زندان و یا جریمه و یا هر دو مجازات را برای شخص مرتکب جرم به دنبال دارد.
اگر شما متهم به جرم دسترسی غیر مجاز به گوشی یا اطلاعات همسر خود شده اید با ما تماس بگیرید. اگر همسر شما مرتکب دسترسی غیر مجاز به گوشی شما شده است این مطلب را بخوانید.
برابر ماده 729 قانون مجازات اسلامی چنانچه زن یا شوهر ثابت کنند که همسر آنها بدون اجازه به گوشی یا رایانه متعلق به وی دسترسی پیدا کرده میتواند صدور حکم زندان علیه طرف مقابل را به همراه داشته باشد.
جرم دسترسی غیرمجاز به داده چیست؟
طبق قانون جرایم رایانهای ایران، دسترسی غیرمجاز به داده، یا در مقصود ما «دسترسی به گوشی همسر» جرم محسوب میشود و مجازات دارد. ارکان این جرم عبارتند از:
- رکن قانونی: ماده ۱ قانون جرایم رایانهای مصوب ۱۳۸۸، دسترسی غیرمجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است را جرم میداند.
- رکن مادی: شامل فعل مرتکب، یعنی دسترسی به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی است. این دسترسی باید غیرمجاز باشد، یعنی بدون رضایت صاحب یا متصدی آن انجام شده باشد. همچنین دادهها یا سامانههای مورد دسترسی باید به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده باشند.
- رکن معنوی: سوء نیت عام، یعنی علم و آگاهی مرتکب به غیرقانونی بودن عمل خود و اراده بر انجام آن، برای تحقق این جرم کافی است.
مجازات جرم دسترسی غیرمجاز به داده:
- حبس از نود و یک روز تا یک سال
- جزای نقدی از بیست میلیون تا هشتاد میلیون ریال
- یا هر دو مجازات
نکته: در صورت فاش شدن اطلاعات یا مخدوش کردن دادهها یا سیستمها در اثر دسترسی غیر مجاز، مجازات مرتکب تشدید میشود.
موارد زیر مشمول جرم دسترسی غیر مجاز به داده(یا در مقصود ما ، دسترسی غیر مجاز به گوشی همسر) میشوند:
- شنود یا ضبط غیرمجاز مکالمات یا پیامهای خصوصی
- استخراج غیر مجاز اطلاعات از سامانههای رایانهای یا مخابراتی
- جعل دادهها یا اسناد رایانهای
برای طرح شکایت بابت جرم دسترسی غیر مجاز به گوشی همسر ، میتوانید به مراجع قضایی یا پلیس فتا مراجعه کنید.
چه دادگاهی صلاحیت رسیدگی به این جرم را دارد؟
طبق قانون آیین دادرسی کیفری جمهوری اسلامی ایران، صلاحیت رسیدگی به جرایم رایانهای، از جمله جرم دسترسی غیر مجاز به داده، به شرح زیر است:
- دادگاه محل وقوع جرم: اولین مرجعی که صلاحیت رسیدگی به این جرم را دارد، دادگاه محل وقوع جرم است. محل وقوع جرم در جرایم رایانهای، محلی است که در آن نتیجه مجرمانه حاصل شده است. به عنوان مثال، اگر جرم دسترسی غیرمجاز به داده در یک استان رخ داده باشد، دادگاه عمومی و انقلاب آن استان صلاحیت رسیدگی به آن را دارد.
- دادگاه محل سکونت یا دستگیری متهم: اگر متهم در محل وقوع جرم دستگیر نشده باشد، دادگاه محل سکونت او نیز صلاحیت رسیدگی به جرم را دارد.
- دادگاه محل کشف ادله جرم: اگر ادله جرم، مانند تجهیزات رایانهای یا اطلاعات مربوط به جرم، در محلی غیر از محل وقوع جرم یا محل سکونت متهم کشف شده باشد، دادگاه محل کشف ادله نیز صلاحیت رسیدگی به جرم را دارد.
در نهایت، در صورت اختلاف در صلاحیت بین دادگاهها، شعبه ناظر قضایی دادسرا یا دادگاه عالی استان، اختلاف را حل خواهد کرد.
نکته: در برخی موارد، جرایم رایانهای ممکن است در حوزههای قضایی مختلف رخ داده باشند یا متهمان متعددی داشته باشند. در این موارد، رسیدگی به جرم به صورت متحدالمفصل انجام خواهد شد و هر دادگاهی در مورد سهم خود از جرم رسیدگی و حکم صادر خواهد کرد.
ارزیابی موضوع دسترسی به گوشی همسر از نظر قانونی و اخلاقی
از نظر قانونی:
دسترسی به گوشی همسر بدون رضایت او، جرم محسوب میشود. طبق ماده 1 قانون جرایم رایانهای، هر کس به طور غیرمجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از 91 روز تا یک سال یا جزای نقدی از 5 تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. گوشی موبایل همسر نیز جزء سامانههای رایانهای یا مخابراتی محسوب میشود. بنابراین، دسترسی به آن بدون رضایت او، مشمول این قانون خواهد بود.
از نظر اخلاقی:
نکته: اثبات جرم دسترسی غیر مجاز به گوشی همسر، دشوار است و نیاز به مدارک و شواهد کافی دارد.
دسترسی به گوشی همسر، حتی با رضایت او، میتواند عمل غیراخلاقی تلقی شود.
اعتماد و احترام متقابل، پایه و اساس هر زندگی مشترکی است. چک کردن گوشی همسر، میتواند این اعتماد و احترام را خدشهدار کند و به سوءظن، ناراحتی و درگیری بین زوجین منجر شود.
راه حلهای جایگزین:
اگر در مورد رفتار همسرتان نگرانی دارید، به جای چک کردن گوشی او، سعی کنید با او صحبت کنید. در فضایی آرام و بدون تنش، نگرانیهای خود را به او بگویید و به حرفهای او نیز با دقت گوش دهید.
همچنین میتوانید از وکیل دعاوی سایبری برای حل مشکلات خود استفاده کنید.
در نهایت، به خاطر داشته باشید که هر انسانی حق حریم خصوصی دارد و این حق باید در زندگی مشترک نیز مورد احترام قرار گیرد.
راههای اثبات جرم دسترسی غیر مجاز به گوشی همسر:
اثبات جرم دسترسی غیر مجاز کار ساده ای نیست بطوری که در بسیاری از مواقع قابل اثبات نبوده و طرح این شکایت می تواند منجر به دردسر برای شخص شاکی شده و خود مورد تعقیب کیفری به اتهام تهمت و افترا قرار گیرد لذا در صورتیکه قصد طرح چنین شکایتی را دارید قبل از هر گونه اقدام با ما تماس بگیرید.
توجه داشته باشید با توجه به اینکه زن و شوهر در زندگی خود بصورت مشترک از اموال استفاده می کنند یکی از چالشهای طرح این شکایت اثبات غیر مجاز بودن دسترسی توسط شاکی است چرا که در زندگی مشترک اصل بر آن است که زن و شوهر تمامی اطلاعات مربوط به یکدیگر را می دانند و با یکدیگر به اشتراک گذاشته اند لذا با توجه به این موضوع دقت نمائید که قبل از طرح هر گونه شکایت در این خصوص مستندات خود را بررسی کرده و از اثبات عدم رضایت خود و غیر مجاز بودن دسترسی طرف مقابل مطمئن شوید.
نکته حائز اهمیت دیگری که باید به آن توجه داشته باشید آن است که بتوانید ثابت کنید که پس از دسترسی به داده ها یا صفحه اینستاگرام یا سایر شبکه های اجتماعی شما متهم چه اقدامی را انجام داده است چرا که در صورتی که بتوانید اقدامات بعدی وی را که تنها با امکان دسترسی به تلفن همراه یا شبکه های اجتماعی شما ممکن بوده ثابت نمائید میتوانید با خیال راحت تری نسبت به طرح شکایت اقدام کنید. برای مشاهده نمونه شکایت از دسترسی غیر مجاز اینجا کلیک کنید.
توجه داشته باشید این نکته مسئله بسیار مهمی است که اثبات آن بسیار ساده تر از اثبات جرم دسترسی غیر مجاز می باشد بعنوان مثال مردی با دسترسی به گوشی تلفن همسرش مبادرت به ارسال پیام برای شخص دیگر نموده است در این حالت چون امکان مستند سازی پیام ارسال شده بسیار راحت می باشد لذا به این وسیله میتوان ثابت نمود که وی مبادرت به دسترسی غیر مجاز به گوشی داشته و مستوجب مجازات است.
در نهایت پیشنهاد می شود قبل از هر گونه اقدام با ما بصورت تلفنی یا حضوری تماس بگیرید.