با مفهوم هک در فضای سایبر آشنا شوید

هک در فضای سایبر
در دهه 90 میلادی هم زمان با ظهور و گسترش اینترنت، هک کردن نیز از لحاظ کمی و کیفی افزایش یافت؛ به طوری که امروزه سیستم های رایانه ای و شبکه و سرورها با روش های مختلفی توسط هکرها هک می شوند. هنگامی که افرادی ناشناس به تجهیزات دیجیتالی یا شبکه های رایانه ای به صورت غیر مجاز دسترسی پیدا می کند گفته می شود آن سیستم یا شبکه هک شده است.
مفهوم هک در فضای سایبر بیشتر به فعالیت های غیرقانونی و دزدی اطلاعات توسط مجرمان اشاره می کند. با این مطلب همراه باشید تا بیشتر با مفهوم هک و نحوه انجام آن و راهکار پیشگیری از هک اشنا شوید.
چگونه هک کردن انجام می شود؟
هک کردن از روش های تخصصی مختلفی انجام می شود که به صورت اجمالی در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم.
1.حملات فیشینگ یا Phishing Attacks
در حملات فیشینگ ایمیل یا فایل آلوده ای برای کاربر ارسال می شود و با متنی جذاب کاربر را ترغیب به کلیک روی آن می کند. زمانی که لینک یا فایل باز شود هکر می تواند به حساب کاربری قربانی دسترسی یابد. حمله فیشینگ شبیه ماهیگیری است که ماهیگیر با استفاده از قلاب و طعمه ماهی را صید می کند به همین دلیل اسم این نوع حمله فیشینگ یعنی ماهیگیری نامیده شده است.
2.حملات Man in the Middle یا (MITM)
در این روش هک کردن هکر می تواند به مکالمات بین دو شخص که در فضای مجازی انجام می شود دست یابد و از محتوایی که بین آنها رد و بدل می شود آگاهی پیدا کند. شخص سوم یا هکر از طریق یافتن رمز مکالمه این افراد می تواند خود را جایی یکی از این دو شخص جا بزند و اعمال غیرقانونی خود را انجام دهد.
3.حمله Brute-Force Password
در این روش از هک کردن هکر برای نفوذ به حساب کاربری قربانی تعداد زیادی درخواست را به وسیله بدافزارها یا ربات ها می فرستند. در حمله Brute-Force Password در هر ارسال هکر با رو آزمون و خطا رمزهای عبور مختلفی را ارسال می کند تا نهایت با یکی از آن ها به حساب کاربری فرد وارد شود.
4.حملات DoS and DDoS
در حملات DoS هکرها به یک سایت تعداد زیادی درخواست ارسال می کنند که این کار سبب از کار افتادن و اشباع سایت می شود.

مفهوم هک در فضای سایبری چیست؟
تا به اینجا در مورد حملاتی که هکرها برای ورود به یک سایت یا حساب کاربری انجام می دهند صحبت شد و کمی با مفهوم هک در فضای سایبر آشنا شدیم. هک کردن به این معنی است که فردی از طریق روش های هوشمند تلاش می کند به صورت غیر مستقیم به یک سیستم کامپیوتری نفوذ کرده و اعمال مجرمانه انجام دهد. به عبارت دیگر هکر با کمک ابزارهای برنامه نویسی و با روش های غیرقانونی سطح دسترسی خود را به سیستم یا شبکه رایانه ای کاربران افزایش می دهد که به این کار هک کردن گفته می شود.
در حوزه امنیت سایبری هک کردن به این معنا است که به منظور انجام فعالیت ها و اعمال مجرمانه و مخرب و با هدف آسیب به سیستم ها، ایجاد اختلال در کارهایی که به صورت آنلاین انجام می شوند، جمع آوری اطلاعات محرمانه کاربران و سرقت اطلاعات و اسناد از تجهیزات دیجیتالی مثل رایانه، تبلت، شبکه های کامپیوتری و گوشی های هوشمند استفاده کنند.
انگیزه هکرها از هک کردن سیستم ها
هکرها از هک کردن و دسترسی و نفوذ به شبکه های رایانه ای و سیستم های کاربران انگیزه های مختلفی دارند که در ادامه به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم.
- انگیزه های مالی با هدف به دست آوردن پول زیاد و با زحمت کم؛ با این انگیزه هکرها سامانه های خدمات مالی را دستکاری کرده و با نفوذ به آن ها حساب های افراد را خالی می کنند.
- جاسوسی و دستیابی به اطلاعات محرمانه شرکت ها با انگیزهای مختلف
- با هدف جلب توجه افراد و دیگر هکرها و کسب شهرت
- هک و حمله زیرساخت ها و دسترسی غیرقانونی به داده ها و اطلاعات حساس سایر دولت ها با حمایت و سفارش دولتی دیگر
- هک شبکه های حساس دولتی و انتشار اطلاعات محرمانه برای عموم با انگیزه آگاه کردن جامعه و علنی کردن مخالفت با دولت
مفهوم هک در فضای سایبر؛ آشنایی با انواع هکر
در حوزه هک انواع هکر وجود که با شناخت آن ها می توان بیشتر به مفهوم هک در فضای سایبر پی برد.
هکر کلاه سیاه (Black Hat Hackers)؛ سرقت اطلاعات خصوصی، آسیب به سیستم های کامپیوتری و مالی و اختلال در عملکرد سایت ها و شبکه ها
هکر کلاه سفید (White Hat Hackers) یا هکر اخلاقی؛ جلوگیری از فعالیت های هکر کلاه سیاه؛ ارزیابی سطح امنیت شبکه، شناسایی باگ های یک سیسم یا شبکه، بررسی اسب پذیری ها در بخش امنیت
هکر کلاه خاکستری (Grey Hat Hackers)؛ عملکرد بر اساس منافع عموم افراد، افزایش آگاهی های عمومی

راهکارهایی برای جلوگیری از هک شدن سیستم
سازمان ها و سایر کاربران با کمک چند راهکار می توانند از هک شدن سیستم ها و شبکه های خود جلوگیری کنند.
- بهروزرسانی مداوم نرم افزارهای سیستم
- استفاده از پسوردهای قویی و پیچیده برای اکانت ها
- رمزنگاریِ سایت ها با HTTPS
- پرهیز از کلیک بر روی لینک های مشکوک و تبلیغاتی
- تغییر رمز عبور پیش فرض در روتر و تجهیزات هوشمند
- دانلود نرم افزارها از منابع رسمی
- نصب آنتی ویروس بر روی سیستم
- استفاده از V.P*N برای پنهان کردن موقعیت مکانی و جلوگیری از رهگیری فعالیت مرورگر و اطلاعات کاربر
- وارد نشدن به سایت یا سیستمی با اکانت ادمین
- استفاده از Password Manager
- فعال سازی احراز هویت دو عاملی یا دو مرحلهای
- تقویت روش های Anti-phishing
جمع بندی
هک کردن با توجه به انگیزه هکرها می تواند مفید یا مخرب باشد؛ ما در این مطلب سعی کردیم تعریف مناسبی از مفهوم هک در فضای سایبر ارائه دهیم و شما را با انواع هکرها و انگیزه های آنها آشنا کنیم.
چنانچه شما با موضوع هک در شبکه تحت مدیریت خود مواجه شدید بهتر است قبل از هر نوع اقدام، ابتدا با وکیل سایبری مشاوره نمایید. انجام مشاوره آنلاین با وکیل میتواند اولین گام در جهت رهایی از مشکلات سایبری باشد.