جرایم و دعاویجرایم و دعاوی سایبری

آشنایی با جرایم بازار بورس و اوراق بهادار

جرایم بازار بورس و اوراق بهادار

جرایم بازار بورسی ده‌ها بازار مالی را تحت تاثیر قرار داده‌، اعتماد سرمایه گذاران را از بین برده و اقتصادها را بی‌ثبات کرده است. در میان بدنام‌ترین موارد، نمونه‌های معاملات داخلی خواهد بود که در آن افراد دارای اطلاعات ممتاز برای منافع شخصی سوء استفاده می‌کنند و اغلب سرمایه‌گذاران بی‌خبر خواهند بود. این وضعیت ناعادلانه اصول یک بازار عادلانه را تضعیف می‌کند و به زیان مالی قابل توجهی برای کسانی منجر می‌شود که اطلاع ندارند.

طرح‌های پانزی یکی دیگر از مقوله‌های بدنام جرایم بورسی است. این عملیات‌های سرمایه‌گذاری متقلبانه، بازدهی را به سرمایه‌گذاران قبلی تحویل می‌دهد که از سرمایه‌های جدیدتر استفاده می‌کنند و چرخه‌ای را ایجاد می‌کند که با پایان یافتن سرمایه‌گذاری‌های جدید ناگریز از بین می‌رود. موارد برجسته مانند برنارد میداف اثرات مخربی را بر زندگی افراد و پس‌اندازهای بازنشستگان نشان داده است.

دستکاری بازار شکل دیگری از جرایم بورسی خواهد بود که شامل تورم مصنوعی و یا کاهش تورم قمیت سهام از طریق اطلاعات گمراه کننده و معاملات از پیش هماهنگ شده یا سایر روش‌های فریبنده است. چنین دستکاری‌هایی می‌تواند نوسانات قابل توجهی در بازار ایجاد کند که به زیان قابل توجهی برای سرمایه‌گذاران صادق منجر شده و فضایی پر از بی‌اعتمادی را ایجاد خواهد کرد. برای آشنایی بیشتر با انواع این جرایم می‌توانید راهنمای زیر را دنبال کنید.

بازار بورس و اوراق بهادار چیست؟

بازار بورس بستری است که در آن سرمایه‌گذاران بورس شرکت‌های سهامی عام را خرید و فروش می‌کنند. همانند اینکه یک خانه را به حراج می‌گذارند و به خریداران و فروشندگان اجازه می‌دهند تا در مورد قیمت‌ها مذاکره کنند.

شرکت‌ها سهام بورس را برای افزایش سرمایه‌ در جهت رشد فهرست خواهند کرد و در ادامه سرمایه‌گذاران این سهام را به امید افزایش ارزش آن‌ها خریداری می‌کنند. قیمت بورس یا سهام بر اساس پویایی عرضه و تقاضا در نوسان است.

 همچنین تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عملکرد شرکت، شاخص‌های اقتصادی و جو بازار قرار دارد. بورس‌های عمده در سراسر جهان وجود دارند. سرمایه‌گذاران می‌توانند سهام را از طریق حساب‌های کارگزینی چه آنلاین و چه آفلاین معامله کنند.

سهام اغلب براساس ارزش بازار دسته‌بندی می‌شود مانند سرمایه‌گذاری‌های بزرگ،متوسط و سرمایه کوچک. بازار سهام با توانمند ساختن شرکت‌ها برای دسترسی به منافع مالی و فراهم کردن فرصت‌هایی برای سرمایه‌گذاران در ایجاد ثروت نقش مهمی در اقتصاد ایفا می‌کند.

هنگامی‌که تقاضا برای یک سهم افزایش یابد  قیمت آن نیز بیشتر می‌شود و زمانی که تقاضا کاهش پیدا کند قیمت نیز کاهش می‌یابد. این پویایی، فرصت‌هایی را برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند تا از خرید و فروش سهام با قیمت‌های مختلف سود ببرند.

انواع جرایم بورسی

دنیای بورس می‌تواند به همان اندازه که هیجان‌انگیز است خطرناک نیز محسوب شود. در حالی که این بازار، مکانی قانونی برای سرمایه‌گذارانی است که در جهت رشد ثروت خود فعالیت دارند، بازار بورس می‌تواند زمین بازی برای فعالیت‌های شرور نیز به حساب آید. در این بخش برخی از جرایم بورسی را بررسی می‌کنیم:

  1. تجارت خودی: این جنایت زمانی رخ می‌دهد که افراد سهام را بر اساس اطلاعات غیر عمومی و مادی معامله می‌کنند. برای مثال دانستن نتیجه یک مسابقه اسب دوانی قبل از شرط‌بندی.
  2. طرح‌های پلمب و تخلیه: بازیگران بی‌وجدان قیمت سهام را از طریق اظهارات گمراه ‌کننده یا نادرست افزایش می‌دهند تا پس از بالا رفتن مصنوعی سهام، سهام خود را به فروش برسانند و در صورت سقوط، سایر سرمایه‌گذاران با ضرر مواجه شوند.
  3. دستکاری سهام: این دسته‌بندی گسترده اقداماتی را در بر می‌گیرد که به طور مصنوعی بر قیمت یا حجم اوراق بهادار تاثیر می‌گذارد. برای مثال انتشار شایعات نادرست یا انجام معاملاتی برای ایجاد ظاهر گمراه کننده از فعالیت مورد نظر.
  4. تقلب در حسابداری: شرکت‌ها ممکن است اسناد و مدارک‌های خود را تهیه کنند تا تصویری نادرست از سلامت مالی ارائه دهند و سرمایه‌گذاران را در مورد عملکرد واقعی شرکت خود گمراه خواهند کرد.

در نظر داشته باشید جرایم بازار بورس و اوراق بهادار نه تنها اعتماد را نقض می‌کنند بلکه می‌توانند سیستم‌های مالی را بی‌ثبات کنند و اعتماد سرمایه گذاران را از بین ببرند. در ادامه شما را با انواع دیگری از جرایم بورسی آشنا خواهیم کرد تا با جنبه‌های تاریک و جنایت بازار بورس آشنا شوید.

طرح‌های پانزی

جرایم بازار بورس و اوراق بهادار چیست

اگر چه این طرح‌ها منحصر به بازار سهام نیستند اما بازدهی بالا با ریسک کم را نوید می‌دهند و تا زمانی که طرح از بین برود، با سرمایه‌های سرمایه گذاران جدیدتر سود قابل توجهی به سرمایه‌گذاران اولیه  پرداخت می‌شود.

نشت اطلاعات داخلی

مشابه تجارت داخلی است اما شامل افرادی می‌شود که اطلاعات محرمانه را به اشخاص ثالث درز می‌کنند و سپس از آن سود می‌برند.

کلاهبرداری‌های فارکس

این روش کلاهبرداری اغلب شامل کارگزاران متقلب یا طرح‌هایی است که بازدهی بالایی از تجارت ارزهای خارجی را وعده می‌دهند.

تقلب‌های سهام پنی

شامل سهام‌های بسیار سوداگرانه و با قیمت پایین است که اغلب در طرح‌های پمپ و دامپ به دلیل نوسان بودن آن‌ها هدف قرار می‌گیرند.

معاملات غیر مجاز

وقتی یک کارگزار، معاملاتی را بدون رضایت مشتری انجام می‌دهد می‌تواند به خطرات و ضررهای غیر مجاز برای سرمایه‌گذار منجر شود.

اختلاس

کارگزاران یا مدیران شرکت ممکن است وجوه یا دارایی سرمایه‌گذاران یا شرکت را به منظور منافع شخصی خود خارج و صرف کنند.

کلاهبرداری در اتاق دیگ بخار

 تکنیک‌هایی فشار بالا برای فروش اوراق بهادار سوداگرانه یا تقلبی به کار گرفته می‌شوند که اغلب سرمایه‌گذاران کم تجربه را هدف قرار می‌دهند.

مجازات کلاهبردارن جرایم بورسی

کلاهبرداران جرایم بازار بورس و اوراق بهادار بسته به شدت و ماهیت اقدامات خود می‌توانند با مجازات‌های کیفری و مدنی روبرو شوند. در ادامه برخی از مجازات‌های احتمالی را توضیح می‌دهیم:

  • مجازات‌های کیفری:
  • حبس: کلاهبرداران ممکن است تا 25 سال زندان محکوم شوند.
  • جریمه: جریمه‌های پولی قابل توجهی اعمال می‌شود.
  • استرداد: ممکن است کلاهبرداران ملزم به پرداخت غرامت به قربانیان شوند.
  • ضبط دارایی: دارایی‌های به دست آمده از طریق فعالیت‌های متقلبانه قابل توقیف هستند.
  • مجازات‌های مدنی
  • جریمه‌های پولی:کمیسیون بورس و اوراق بهادار می‌تواند جریمه‌هایی را اعمال کند و مستلزم حذف سودهای غیر قانونی شود.
  • دستورالعمل:دادگاه‌ها می‌توانند برای جلوگیری از تخلفات بعدی دستور صادر کنند.
  • بازگشت دارایی: ممکن است از کلاهبرداران خواسته شود که هرگونه سود حاصل از فعالیت‌های غیر قانونی را برگردانند.
  • ممنوعیت: افراد را می‌توان از خدمت به عنوان مامور یا مدیر شرکت‌های دولتی منع کرد.

این مجازات‌ها برای جلوگیری از فعالیت‌های متقلبانه و محافظت از سرمایه‌گذاران در برابر آسیب طراحی شده است.

شاکی در جرایم بورسی کیست؟

جرایم بورسی

شاکی در انواع جرایم بورسی کسی است که علیه افرادی که متهم به ارتکاب کلاهبرداری، دستکاری یا معاملات خودی در بازار اواراق هستند، اقدامات قانونی را آغاز می‌کند. آن‌ها ممکن است یک سرمایه‌گذار منفرد یا گروهی از سهامداران یک مرجع نظارتی همانند کمیسیون بورس و اوراق بهادار شناخته شوند.

این شاکیان برای خسارت مالی، صدمات و خسارات ناشی از اعمال فریبکارانه به دنبال عدالت هستند. هدف آن‌ها بازگرداندن یکپارچگی بازار است. با انجام این کار آن‌ها شفایت، انصاف و اعتماد به سیستم مالی را ترویج می‌کنند. پیگیری چنین مواردی یک جزء حیاتی در حفظ اعتماد سرمایه‌گذاران و ثبات بازار است.

با کلمه اسکالپینگ آشنا هستید؟

اسکالپینگ یک استراتژی معاملاتی است که به دنبال کسب سود از تغییرات اندک قیمت در بازارهای مالی خواهد بود. این یک رویکرد کوتاه مدت است که در آن معامله گران چندین بار در روز وارد و خارج می‌شوند و گاهی اوقات معاملات را برای چند ثانیه نگه می‌دارند.

 هدف این است که بجای نشانه گرفتن حرکات بزرگ، سود بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های کوچک در طول زمان جمع‌اوری شوند. اسکالپرها بر روی بازارهای نقدشوندگی بالا مانند فارکس یا سهام که در آن حجم معاملات بالایی وجود دارد تمرکز می‌کنند.

آن‌ها اغلب از تحلیل تکنیکال کمک می‌گیرند و با تکیه بر نمودارها و شاخص‌ها نقاط ورود و خروج را شناسایی می‌کنند. سرعت و دقت بسیار مهم است بنابراین بسیاری از اسکالپرها از سیستم‌های معاملاتی خودکار یا الگوریتم‌های معاملاتی برای اجرای استراتژی‌های خود استفاده می‌کنند.

همچنین باید ریسک را با دقت مدیریت کنند و دستورات توقیف ضرر برای محدود کردن ضررهای احتمالی را مد نظر بگیرند. اسکالپینگ نیاز به رویکردی منظم و سطح بالایی از تمرکز دارد؛ زیرا معامله‌گران باید بتوانند به سرعت به حرکات بازار واکنش نشان دهند.

 این استراتژی برای همه مناسب نیست؛ زیرا می‌تواند استرس‌زا شود و به زمان و توجه نیاز دارد. با این حال برای کسانی‌ که می‌توانند بر مهارت‌های مورد نیاز تسلط پیدا کنند اسکالپینگ یک تکنیک معاملاتی سودآور محسوب می‌شود.

کلام آخر

جرایم بورسی و سهام شامل فعالیت‌هایی مانند تجارت داخلی، دستکاری بازار، کلاهبرداری‌های اوراق بهادار و غیره  است که پیامدهای گسترده‌ای دارد. این جرایم اعتماد مالی بازار را از بین می‌برند. برای حفظ یکپارچگی بازارهای مالی داشتن مقررات سختگیرانه، مکانسیم‌های اجرایی قوی و هوشیاری مستمر ضروری است.

آموزش مردم و پرورش فرهنگ شفافیت و رفتار اخلاقی در موسسات مالی گام‌های بسیار مهمی محسوب می‌شوند. در نهایت تلاش مشترک بین تنظیم‌کننده‌ها، موسسات مالی و سرمایه‌گذاران برای جلوگیری و مبارزه با جرایم بازار سهام  بورس ضروری است و یک محیط بازار عادلانه و قابل اعتماد برای همه شرکت‌کنندگان ایجاد می‌کند.

همچنین همکاری بین آژانس‌های نظارتی بین‌المللی نیز برای رسیدگی به جرایم بورسی و مالی فرا مرزی ضروری محسوب می‌شود تا از خسارات مالی قابل توجه به افراد یا موسسات جلوگیری به عمل آید.

برای اطلاعات بیشتر شما می‌توانید آنلاین و از طریق مراجعه به سایت‌های متخصص اقدام فرمایید. وکیل سایبری می تواند مشاوره خوبی برای مشکلات مربوط به جرایم بورس و اوراق بهادار باشد. در این رابطه می توانید با وکیل علیرضا طباطبایی مشورت نمایید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با وکیل علیرضا طباطبایی (1)

وکلای ما در ایام نوروز و تعطیلات، در تمام طول روز به صورت آنلاین در خدمات هموطنان خواهند بود.